De bedste opskrifter og billeder fra 2021 – del 1

Som traditionen byder, begynder jeg året med et tilbageblik. Et tilbageblik måned for måned på de bedste opskrifter og billeder fra året, der gik. Gensyn og minder. Billeder, der gjorde hjertet glad, og opskrifter, der gjorde maven glad.

I januar blev det vinter for alvor, og billedet af skimmia i sne er et af mine yndlings fra den måned.

Det billede er i år blevet brugt på forsiden af Kirkebladet. Den flotteste forside længe, når jeg selv skal sige det.

Der blev lavet en del mad i januar – vi var jo hjemme hele måneden og de næste med – og det er nok lidt svært at vælge den bedste opskrift. De var så forskellige. Beef Stew, bløde kerneboller, en god krydderblanding til kød. Men valget falder på de sprøde taco tubs med marineret kylling, to dips og frisk salsa. Det er en opskrift, der sætter lidt kulør på en grå januardag og vækker smagsløgene af vintersøvnen.

Taco tubs med marineret kylling, to dips og frisk salsa

I februar var den bedste opskrift helt klart opskriften på de amerikanske hakkebøffer, Salisbury Steak. Prøv dem, hvis du ikke har gjort det – og lav kartoffelmos til. Rigtig vintermad, der varmer sjælen.

Salisbury Steak

Og varme fik vi brug for. Det var koldt i februar. I flere dage sneg temperaturen sig ned på omkring -20. Til kyndelmisse vågnede vi op til det smukkeste rimdækkede landskab. Det var koldt, klart og smukt for øjnene, men ødelæggende for mange planter, der helst møder den slags dage under en tyk dyne af sne. Vi mistede et par sommerfuglebuske og figentræet.

Vores vej til Kyndelmisse sidste år

Marts begyndte også koldt, og jeg havde masser af levende lys i drivhuset for at holde frosten ude. Det var nemlig fyldt med strålende primula. Derinde kom foråret tidligt. Udenfor varede det en tid endnu.

Den bedste opskrift i marts var en fra Lina Damgaard. Lina, der har Lina Damgaard Mad & Vin her i Skivholme. Det er opskriften på hjemmelavet estragon mayo, som jeg har lavet – og varieret med andre krydderurter – mange gange siden. Varianten med basilikum er en af de allerbedste…

Rugvafler med skinke, grønt og hjemmerørt mayo med basilikum

Derudover handlede marts om at byde foråret velkommen med forårsblomster, æg og påskepynt. Både ude…

og inde…

I april blev det forår for alvor, selvom der stadig var frost mange nætter. Bedene blev pludselig fyldt med krokus.

Fuglene sang, og skovbunden var dækket af anemoner.

Den bedste opskrift i april? Jeg står og vakler lidt mellem cheeseburger pie og spicy korianderkylling med citron. Det må blive den sidste. Den er helt klart mest forårsagtig. Let, frisk og krydret.

Spicy korianderkylling med citron

Og så kommer vi til maj. En af de mest frydefulde måneder, hvor man næsten ikke kan rumme al den dejlighed. Man prøver at fastholde øjeblikkene for at få dem til at holde lidt længere. Men forårets kraft er som havets – helt ustoppelig, og den ene bølge afløser den anden, før man når at blinke.

I maj var vi i Tivoli Friheden for at se de mere end 100.000 forårsløg blomstre. Det var Claus Dalby, der stod for designet. Helt fantastisk.

Hjemme blomstrede det også – bare i lidt mindre målestok.

Og de vilde primula krydsede sig med de tamme og lavede de fineste bolchefarver.

I maj var det ikke så meget køkkenet, der blev passet. Udvalget af nye opskrifter var begrænset i maj. Den bedste opskrift er enten opskriften på røget ørred med tomat/kapers salsa – en lækker og frisk frokostret – eller den på estragonsovs. Jeg vælger den sidste, for den er hurtig og kan redde mange måltider fra kedsommeligheden.

Nem og lækker estragonsovs

I juni havde vi sølbryllup, og det fyldte naturligvis.

Naboerne havde lavet den flotteste æresport, der kom morgengæster på dagen, og der blev holdt fest om lørdagen. Maden til festen stod Lina for. 3 slags tapas til hver ret. Superlækkert. Vi havde selv leveret oksemørbraden.

Oksemørbrad fra egne køer med aioli og bøgehatte

Mens vi holdt fest, gik verden videre. Roser og studenter sprang ud,

og forsommer blev til højsommer.

Og lige der i højsommeren starter vi i morgen, når vi kommer til del 2 af det på mange måder helt fantastiske 2021.

God mandag – den første i år.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “De bedste opskrifter og billeder fra 2021 – del 1”

  1. Så fin gennemgang af de første måneder. Jeg er ret vild med din påskepynt, krans af ænder)gæs. Ved du om det står et navn i bunden? Har set et svensk firma laver noget lignende med nisser, så tænkte om det var samme firma.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: