Beef Stew – oksegryde med rodfrugter

Sådan en simregryde med oksekød og masser af de gode rodfrugter er ikke noget nyt. Men der er nogle små kneb, der får den til virkelig at smage af noget, og dem deler jeg i dag.

En gryde fuld af smag og gode sager.

Beskrivelsen er lang – men hold ud. Din næste gryderet bliver fantastisk.

Det handler om dybde, men også om enkelhed i smagen. Det får man ved at bruge få ingredienser, men nok af dem. Nok rodfrugter, nok bacon, nok laurbærblade og nok peberkorn. Og nok kød. Opskriften er enkel, men rækkefølgen er vigtig.

Lad os tage ingredienserne først. Det bliver en stor portion, men rester kan fryses, og så har man til en anden dag – eller to.

1 kg oksekød – bov eller tykkam – i store tern – ca. 3×3 cm
150 g bacon
3-4 løg i grove tern
1, 5 kg rodfrugter skrællet og skåret i tilsvarende store stykker som kødet
1 øl
1/2 liter bouillon
Masser af timian – 2 spsk tørret eller et bundt frisk timian
5-6 laurbærblade
1 spsk hele peberkorn
Salt efter smag – men nok
Maizena til at jævne med

Kødet:
Først og fremmest skal man vælge det rigtige kød. Kød, der er egnet til langtidssimren. Bov eller tykkam er gode. Skær kødet i store tern. 3 x 3 cm. Små tern bliver lettere hårde – eller udkogte. Brug lidt tid på at fjerne sener. De er så trælse at få mellem tænderne, når man spiser.

Grøntsagerne:
Rodfrugterne (f.eks. 1 tyk skive selleri, gulerødder, pastinakker, persillerod) skrælles og skæres i store stykker/tykke skiver. De større stykker ser flotte ud, og de koger ikke så let ud og bliver slatne.

Skræl løgene og skær dem i grove tern.

Skær baconskiverne i ca. 3 cm lange stykker.

Og så starter vi:
Start med at stege baconstykkerne sprøde i en stegegryde. Fisk dem op og lad dem dryppe af på en tallerken med køkkenrulle.

Brug så baconfedtet i gryden til at brune kødet i. Brun det i små portioner. Det skal stege, ikke koge. Når man kommer for meget kød i gryden på én gang, falder temperaturen så meget, at kødet begynder at safte. Det skal det ikke. Det skal stege, og saften skal blive i kødet. Fisk kødstykkerne op og lad gryden varme lidt op, før du putter næste hold i.

Når al kødet er brunet, skal løgene steges klare i det resterende baconfedt. Bare rolig – retten skummes af for fedt til sidst, så det er ikke så slemt med det baconfedt.

Når løgene er stegt klare, skal kød og bacon tilbage i gryden til løgene. Hæld øl og bouillon ved og bring gryden i kog. Tilsæt timian, laurbærblade og peberkorn. Ikke salt endnu. Bring kogningen under kontrol, og lad det hele simre i en times tid.

Først nu skal rodfrugterne i. Tilsæt også salt nu. En god teskefuld. Det er med til at sørge for, at grøntsagerne ikke koger ud. Bring gryden i kog igen og lad hele herligheden simre i en halv times tid. Stik i kød og rodfrugter for at sikre dig, at det hele er mørt. Skum det fedt af, der flyder på overfladen. Smag så til. Måske skal der lidt mere salt i? Jævn sovsen lidt med Maizena. Den skal ikke være tyk, men heller ikke vandet.

Server gryderetten med kartoffelmos til. Gerne den friske kartoffelmos med spidskål og citronskal.

Huskede jeg at sige, at du skal rydde op undervejs? Et ryddeligt køkken, en gryde, der står og simrer, ild i brændeovnen og blomster på bordet giver lige den helt rigtige følelse af afslappet weekend.

Rigtig god søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Beef Stew – oksegryde med rodfrugter”

 1. Lavede boeuf Bourgignon forleden til de kræsne børnebørn. Jeg havde tillige planlagt kartoffelmos med spidskål. Men -klog af skade- blev kålen sauteret og serveret som tilvalg. Rettens ristede champignons blev også tilvalg, og på den måde blev måltidet til stor glæde for alle.
  Bedstemors knæfald for kræsenheden.
  Yotam Ottolenghi (som jeg tidligere har refereret til) foreslår svesker i sådan en gryde.
  Det har jeg endnu til gode at prøve. Måske er effekten af sødme god?
  Simreretter er fantastiske på denne årstid. Og en modvægt til Lasagne, kødsovs & spaghetti, Tacos og burgere.

  Like

  1. Man kan lige så godt lave det, så alle kan lide det. Det er ikke knæfald, men sund fornuft – og ‘undgå madspild’ klogskab 🙂
   Svesker? Dem er jeg ikke så vild med i andet end svesketærte og så i anden. Men Ottolenghi er jo ikke helt dum, så…?
   Vi bruger rester af gryderet i en potpie – så bliver det en helt ny ret.

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: