Mortens Aften igen – opskrift på andebryststeg på ben

Andebryststeg på ben bliver mere og mere populær. Både til Mortens Aften og til jul. De gode andebryststege på ca. 1500 gram er nemme at tilberede, kødet bliver mørt og skindet sprødt.

Her er opskriften på, hvordan man laver en andebryststeg på ben til en klassisk, traditionel – og ret fantastisk – andesteg..

Man skal bruge:
1 andebryststeg på ben – ca. 1500 g.
2 æbler
10 svesker uden sten
Salt
Peber
Vand

Gnid andebryststegen indvendigt og udvendigt med salt og peber. Fyld hele hulrummet med æbler og svesker. Læg stegen i et ovnfast fad, hæld en centimeter vand i bunden af fadet og stil det i ovnen på 150 grader i halvanden time.

Billede1

Hæld nu vandet fra til sovs og hæld lidt nyt vand ved – det skal også bruges til sovsen. Sovsen er vigtig til en andesteg. Steger man en hel and er der halsen og vingespidserne at koge fond på. Det er der ikke til en andebryststeg. Derfor udskifter jeg vandet undervejs, så der bliver lidt mere at gøre godt med. Hvordan man ellers laver sovsen, kan du se her.

Skru nu ovnen op på 190 grader og steg andebrystet i endnu en halv time.

Billede2

Og her kommer vi til det tidspunkt, hvor man kan vælge.

Enten gør du andestegen helt færdig og griller skindet sprødt med det samme. Husk at hælde vandet fra fadet i sovsen, før du griller.

Eller også tager du anden ud og lader den køle ned, til den er til at røre ved, skærer kødet fra benene, lægger det tilbage i fadet og griller det sprødt, når du er klar til det. Gør du det på den måde, kan du faktisk stege anden frem til dette punkt om formiddagen – eller endda dagen før. Det sker der ikke spor ved.

Jeg vælger altid den sidste metode – ikke mindst, når Mortens Aften er en hverdag – og får på den måde tid til at tage mig af tilbehøret uden stress og jag. Der skal jo en del tilbehør til en traditionel and: Kartofler, både brune og hvide, rødkål (lav det mindst dagen før), æblerne og sveskerne fra anden, den gode andesovs og selvfølgelig asier og tyttebærsyltetøj. 

Det kan du alt sammen tage dig af helt uden stress, hvis du ikke samtidig skal bekymre dig om andestegen.

God Mortens Aften, når du kommer dertil.

PS: Julelisten med opskriften på en stressfri julemiddag finder du lige her. Ikke arbejdsfri – men stressfri, og hvem vil ikke gerne have en stressfri julemiddag? 

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Mortens Aften igen – opskrift på andebryststeg på ben”

 1. Ha, ha. Elsker din indledning. Det er virkeligt den mest tossede baggrundshistorie og mine børn bliver aldrig trætte af at fortælle den netop af den grund. Vi elsker alle sammen and og spiser det virkeligt gerne i november og december.

  Fredag fik vi klassiske and som afskedsmiddag for vores søde udvekslingsstuderende der elsker danske traditioner og i går fik vi så and i wok som er en hurtig hverdagsret der tilmed egner sig til den svingdørsdag som mandag er i vores familie. Andebryststeg er en anden skøn måde at tilberede and på men detsværre er det næsten kun omkring Mortens aften man kan købe de gode af slagsen.

  Like

  1. 🙂 Normalt laver vi også en eller anden form for utraditionel and til Mortens Aften og så den helt klassiske til jul. I år havde min mand bare sådan ønsket sig en klassiker, så det fik vi. Men and i wok – og gryderet med andelår – er også superlækre måder at fortære de jobkonsulenter på…

   Like

 2. Uh… det ser lækkert ud…… Vi er ikke gode til historierne beg traditionerne…
  Stegen ser lækker ud hos jer…. Jeg skal desværre på job.. så anden bliver ikke i dag..
  God dag til dig…

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: