Salisbury steak

Salisbury steak er en amerikansk ret, der er noget så retro, og noget så klassisk. Jeg er sikker på Superman fik det som dreng. Mildt krydrede hakkebøffer i en velsmagende, fyldig sovs med løg og champignon, der serveres med kartoffelmos. Det kan vel nærmest kaldes en amerikansk udgave af bøf med løg.

Vi lavede det i går, og i dag får du opskriften.

Til fire store Salisbury steaks skal man bruge:
500 g hakket oksekød
1 dl rasp
1 æg
2 spsk ketchup
2 spsk Worcestershire sauce
1/2 tsk hvidløgspulver (kan erstattes af et lille fed knust hvidløg)
Salt og peber

Til sovsen:
2 grofthakkede løg
200 g grofthakkede champignon
25 g smør (både til stegning af bøffer og til løgene) ca. 2 spsk.
1 spsk mel
1 spsk Worcestershire sauce
2 spsk tomatpasta
3 dl oksebouillon
1 par kviste timian

Rør kødet med rasp, æg, ketchup, Worcestershire sauce, hvidløg, salt og peber.

Form fire store, ovale og flade hakkebøffer og steg dem i lidt smør i 4 minutter på hver side for god varme. Tag dem af panden.

Gør løg og champignon i stand. Put mere smør på panden og steg løg og champignon bløde. Drys melet ud over og tilsæt bouillon, tomatpasta, Worcestershire sauce og timian. Rør godt, så der ikke er melklumper, lad sovsen koge igennem og tykne lidt, smag til med salt og peber og varm bøfferne godt igennem i sovsen.

Det klassiske tilbehør til en Salisbury steak er kartoffelmos.

Da vi kørte autocamper på tværs af USA skete det af og til, at vi købte færdigretter i Walmart, som vi efter en lang dags kørsel kunne varme i vognens microovn. Vi havde et lille lager i vognens fryser til de dage, hvor det bare blev for sent, før vi fandt ind på en campingplads. Salisbury steak var faktisk den eneste færdigret, der smagte godt.

I går lavede vi Salisbury steak af ren nostalgi – coronalukning får det til at krible i rejselysten – og den hjemmelavede version er virkelig god – også meget bedre end den fra Walmart.

Nok værd at prøve her i den kolde og mørke tid, hvor alt med kartoffelmos bare rammer lige der, hvor man er sulten.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: