De bedste opskrifter og billeder fra 2021 – del 2

Vi starter, hvor vi sluttede i går: Midt i højsommeren. Juli. Havebesøg, ferie og blomster overalt i haven og drivhuset.

Den bedste tid i drivhuset – blomster, basilikum og modnende tomater og chili

Juli var en god måned. Jeg var på glaskursus, vi besøgte Bruuns Have, og vi tog på campingferie med hundene, gik mange, lange ture ved vandet, købte fisk og nød ikke at skulle noget til en bestemt tid.

Sommerferie ved Dragstrup Vig.

Julis bedste opskrift er den krydrede abrikoschutney til fisk. Den er ikke så stærk, at den overdøver smagen af den stegte kulmule og de nye kartofler, men den tilføjer lige det, der skal til i form af sødme, syre og et lille spark.

Abrikoschutney til fisk

I august er haven fuld af squash, og derfor har jeg også rigtig mange opskrifter med squash. De fyldte squashtoppe med sprødt låg bliver månedens opskrift. De er så dekorative, og de smager virkelig godt.

Fyldte squashtoppe med sprødt låg

I august fik vi sat de store krukker på plads for enden af indkøslen og puttet planter i dem. Vi var i det hele taget meget i haven i august og i gang med lidt større projekter.

Vi besøgte Claus Dalbys have, og når man kommer hjem derfra, er man fuld af ideer og inspiration til egen have.

Et glimt fra Claus Dalbys have

Vi begyndte at tage på kontoret igen – og flyttede kontor ovenikøbet. Vi kom ud af coronaboblen, og august bare fløj forbi.

Pludselig var det september. Vi tog en forlænget weekend – til Mors igen. Det er blevet lidt af et yndlingssted for både hundene og os.

Vores søde nabo, Bodil, kom forbi med en stor balje blommer, og månedens opskrift er helt klart den saftige blommekage, som New York Times har bragt opskriften på hvert år i årevis, når blommesæsonen starter. Jeg kan ikke tage æren for den, men jeg kan da tage æren for at have fundet den, omregnet målene og oversat den, og det er da heller ikke så ringe.

Svampet og lækker blommekage

Det begyndte at blive efterår, og september gik over i oktober.

Vi tog på fødselsdagstur til Flensborg – en ny tradition, vi har indført.

istedløven, der lidt ligner ham fra Løvernes konge…

Æblerne begyndte af modne, og vi begyndte at lave mad med æbler – også en lækker æblekage med skærefast fyld. Men oktobers bedste opskrift er nok enten småkagerne med appelsin og rosmarin eller Zigeunerschnitzel. Den sovs er så god til svinekød.

Zigeunerschnitzel

Jeg plukkede massevis af Mariebær fra hækken af multiflora roser og lavede en krans og et lille træ af de kønne bær.

I oktober lavede jeg også min lille kogebog færdig. Den blev sendt ud til alle, der følger bloggen. Der er kommet mange nye til, og hvis du er en af dem og gerne vil have bogen tilsendt som pdf fil, kan du bare sende mig en mail.

Det blev november. Og novembers bedste opskrift er den her. Helt uden tvivl. Mums…

Rustik æblegalette med karamel

Ellers var november præget af to ting: Rosie og julestjerner. Rosie blev meget syg og fik fjernet livmoderen i sidste øjeblik. Det tog tid for hende at komme sig, men den operation har givet hende nyt liv. Hun stråler igen og virker meget yngre med høj øreføring og logrende hale.

I november blev jeg inviteret til et julestjerne-event på Fyn. Det var en overvældende oplevelse at se så mange julestjerner på én gang. Og selskabet var hyggeligt.

Og derefter begyndte juleriet. Adventskalenderen blev forberedt, der blev lavet dekorationer og adventskrans, og vi besøgte Aase Hviids skønne julestue.

Slutningen af november gled lige så stille ind i julemåneden, og det er så kort tid siden, at jeg ikke vil vise meget mere derfra. Kun lige månedens bedste nye opskrifter. Småkager med syltet appelsinskal og chokolade:

Nemme småkager med syltet appelsinskal og chokolade

Og peanut brittle. Den opskrift er ikke kun til jul… Nyt lørdagsslik er det vist.

Sprøde peanutbrud – Peanut Brittle

Det var året rundt i billeder på to dage. Af og til føles det, som om tiden går lige så hurtigt i virkeligheden. Men sådan en årskavalkade minder mig om nogle af alle de mange ting, der er sket igennem året – og den får mig til at glæde mig til alt det, der skal ske i løbet af det år, der kun lige er begyndt. Livets og naturens snirkler og cirkler. Måske har du det ligesådan?

Rigtig god tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “De bedste opskrifter og billeder fra 2021 – del 2”

 1. Jeg vil glæde mig til abrikoschutneyen – den havde jeg helt glemt. Vi har fået privat fiskepusher i år, og nem adgang til bl.a. kulmule, så det skal prøves.
  Ja, naturen og året går i ring, og det er i virkeligheden noget af de allerbedste ved tilværelsen. Det er lissom et ‘rigtigt’ ur, der netop viser, at tiden går i ring, frem for et digitalt ur, der bare viser klokkeslettet.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Den med urene var god – den må jeg huske. For det er jo så sandt, så sandt.
   Apropos abrikoschutneyen: det er også en af fordelene ved et tilbageblik – man kommer i tanke om ting, man havde glemt 🙂 En privat fiskepusher lyder ikke så ringe endda. Vi køber fisk i Inco. De har den flotteste fiskeafdeling.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: