De bedste opskrifter og billeder fra 2020 – del 1

Det er efterhånden blevet en tradition at begynde året med at se på de bedste opskrifter og billeder fra året, der gik. Gensyn og minder. Billeder, der gjorde hjertet glad, og opskrifter, der gjorde maven glad.

Buket fra Skivholme kirkes traditionelle nytårskoncert sidste år. Den er selvfølgelig også aflyst i år.

Så ikke mere snak, lad os starte i januar 2020 – dengang corona var noget, de vist nok havde i Kina.

Januars bedste opskrift var helt klart de lækre nøddepanerede kyllingeschnitzler med mandarinsovs. Det er en ret, der kan kvikke en våd og mørk januarlørdag gevaldigt op – og det kan godt være nødvendigt…

Sprød nøddekylling med appelsinlikør og mandariner.

Det bedste billede? Det må være det fra strømafbrydelsen, der viser husbondens handlekraft og ro i enhver kritisk situation.

Hav altid sådan en Bag-in-box på lager til nødsituationer 😀

I februar var det bedste billede helt sikkert det af de lilla krokus. Jeg havde helt glemt, der var lagt løg der, så det var en dejlig overraskelse, da de pludselig sprang ud.

Lilla krokus i skovhaven.

I februar var jeg på pilefletkursus hos Aase Hviid – det var rigtig sjovt at finde ud af, at man godt kan lave noget pænt første gang, man prøver noget. Det kan man, når man har en god lærer.

Aase Hviids store kursuslokale og de ting, jeg fik lavet i løbet af kurset.

Februars bedste opskrift må være de sprøde og krydrede hapsere med majs, tomat og forårsløg. Server dem med en god hjemmelavet ranch dressing og salat.

Sprøde hapsere med majs, tomat og forårsløg.

I marts, før alt blev lukket ned, nåede jeg lige at være med til et fantastisk besøg hos Gartneriet Pedersen. Forårsløg og forårsblomster. Sprudlende og levende. Gartneriet Pedersen laver simpelthen blomster og planter, der er lige det mere spændende. Det er et himmerige for blomsterelskere. Haveselskabet arrangerer af og til ture dertil.

Få dage efter blev Danmark lukket og slukket, og den evige strøm af pressemøder begyndte. Ikke mere om det.

Den bedste opskrift i marts er bagt blomkål i skiver. Skiverne bliver så flotte, og de smager virkelig godt – ikke spor fade og flade. Bagning klæder blomkål.

Bagt blomkål i flotte skiver.

Den bedste opskrift i april? Jamen, jeg lavede faktisk ikke nye retter i april. Coronalammelse, tror jeg, man kan kalde det. Indkøb blev knap så sjovt, og snusen rundt efter inspiration i grøntafdelingen blev der ikke meget af.

Og derudover brugte jeg rigtig meget tid på kampagnen for at hjælpe de danske gartnerier. Mon vi skal genoptage det i år? Hvis nedlukningen fortsætter?

Husk: danske planters stregkode starter med 5 7.

Så vi snyder lidt og tager en ret, vi lavede flere gange i april: Amerikansk pasta bake. Egentlig ‘bare’ en bagt pasta med kødsovs, men med en udpræget amerikansk westernsmag, peberfrugt og majs. God hverdagsmad, der mætter også en sulten mand, der har arbejdet ude hele dagen.

Amerikansk pasta bake

April var lys og kølig. Påskesolskin og løgplanter i haven. Det bedste billede er svært at vælge, men det må da næsten være det her, hvor man rigtigt ser den klare forårsluft og kastanjetræet, der er ved at springe ud.

Et kig ud over markerne i klar og kølig luft.

Billederne af de skønne hibiscus på besøg i Skæring var nu heller ikke så ringe… Der er altid en særlig klarhed i lyset tæt på vandet, og de eksotiske hibiscus klæder moderne omgivelser så godt.

Et glas kølig hvidvin kan sagtens nydes på en kølig solskinsdag også.

Maj. Måneden over dem alle. Stadig frisk og lækker og med et mylder i naturen og haven. Gule akelejer derude først på måneden.

Gule nuancer i skovhaven.

Og sidst på måneden de skønne, blomstrende syrener i hegnet.

Rigtige ‘syrenfarvede’ syrener.

Den bedste opskrift i maj var helt uden tvivl den skønne rabarbertærte med fast bund og crumble på toppen. Den er endda skærefast.

Rabarbertærte med fast bund og crumble.

Juni – blide juni. Den første sommermåned. Havebesøg, duft af jasmin og af de første roser.

Frodighed, så man får helt ondt i hjertet af glæde.

Dronningebusken i baggrunden har vokset sig enorm og er flot både sommer og vinter.

Månedens bedste opskrift? Det må være de store, grillede rejer med den friske og sommerlige citron- og hvidløgsdip. Den dip kan man nu nyde hele året uden det mindste problem.

Store rejer med citron- og hvidløgsmayo

Det var første halvår af det herrens år 2020. Andet halvår tager vi i morgen, ikke? Hvis du stadig hænger på, skal du da vist have en udholdenhedsmedalje 🙂

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “De bedste opskrifter og billeder fra 2020 – del 1”

 1. Kære Karen,
  først og fremmest mine bedsteønsker for et godt og lykkeligt år 2021, værre end 2020 kan det vel næppe blive.
  Jeg behøver ingen fortjenstmedalje for at hænge på det gør jeg med glæde og jeg læser med fryd dine indlæg hver eneste dag og har gjort det i flere år (mange tror jeg nok det bliver til), så bliv endelig ved !!
  Kærlig nytårshilen fra Helene

  Like

  1. Kære Helene,
   Også gode ønsker for 2021 til dig og tak! Ja, bloggen nærmer sig sin 9 års fødselsdag. Næste år må jeg finde på noget særligt for at fejre 10 året.
   Kærlig hilsen, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: