En klassiker i sommertøj: kartoffellasagne med spidskål

En af mine gamle opskrifter, en af mine yndlingsopskrifter, er opskriften på kartoffelfad med hvidkål, bacon og ost. Den gør sig også rigtig godt i sommertøj med nye kartofler og spidskål.

Det er en ‘alt-i-ét-fad’ ret, og ifølge flere, der har prøvet den, er det også en ret, der kan få grøntsagssky børn til at guffe kål i lange baner

Til et stort fad skal man bruge:
1 kg nye kartofler i tynde skiver
1 spidskål – grofthakket
Et par håndfulde revet ost
1 pakke bacon i tern
Lidt smør til toppen
Salt og peber

Hak kålen groft og kog den i letsaltet vand i 5 minutter. Hæld vandet fra og lad kålen køle lidt af. Gør kartoflerne i stand og skær dem i tynde skiver. Riv osten og steg baconternene sprøde.

Smør et ovnfast fad grundigt – eller læg bagepapir i fadet.

Så skal der laves lag: Først et lag kartofler i bunden. Drys med salt og peber. Drys med lidt revet ost. Læg et lag kål ovenpå og drys halvdelen af baconstykkerne ud over kålen. Drys med lidt ost. Gentag til alt er brugt. Det øverste lag skal være kartofler. Læg små klatter smør hist og her på toppen og bag fadet en times tid på 200 grader.

Nu er det øverste lag kartofler sprøde, og resten er bagt godt igennem.

Rester er gode kolde til frokost dagen efter. Man kan spise den sammen med en tomatsalat, der passer fint til.

Den time, fadet skal bage, kan man bruge til at få ryddet køkkenet op, dække bord og måske gå ud i drivhuset og lave en krans af de luftige blomster fra lodden løvefod?

Der er endda også tid til at hænge den op på døren.

 

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

11 kommentarer til “En klassiker i sommertøj: kartoffellasagne med spidskål”

 1. Uhm – jeg vil elske den ret, og måske min mand også kan tåle kål, når den er så godt camoufleret 🙂

  Like

 2. Smuk krans! Den skal da afprøves ved lejlighed. Håber du kommer med lidt inspiration til, hvordan du anvender frøstande af vild gulerod 🙂
  Mvh Esther

  Like

 3. Hurra! Så faldt ideen til aftensmaden på plads. Jeg har netop alle ingredienserne i huset. Tak for opskriften, som jeg glæder mig til at prøve.
  Kh. Ellen

  Like

 4. Det tror jeg bliver vores aftensmad i aften, men tror jeg jonglerer lidt med det vi har i haven, så det bliver med grønkål i stedet for spidskål;-) Og kan smage for mig at tomatsalaten vil blive fantastisk dertil:-) Tak for opskrift Karen! kransene er bundet og al løvefoden brugt, så må finde på noget andet imens;-)

  Like

   1. Retten smagte også godt med grønkål, som blev forkogt og de grove stilke fjernet, jeg “kom” også til at hakke lidt chili og hvidløg i. Hvis andre skulle få samme ide(grønkål) vil jeg bare sige det er vigtigt at grønkålen er helt dækket af det øverste lag kartofler, for at den ikke bliver træls og sort, en erfaring jeg har fra tidligere. Det skal prøves igen også med spidskål, så den må lige gemmes i madmappen:-)
    Vild gulerod er skøn, her i vores område er den kun i min have, endnu:-) har aldrig tænkt at bruge dem i kranse, tak for fif.

    Like

   2. Super ide! Det vil jeg tilføje som en ekstra mulighed til retten – og jeg vil prøve det selv. Chili og hvidløg er noget af det bedste, jeg ved – til næsten alt. Grønkål har i øvrigt også godt af enebær 🙂

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: