Rabarbertærte med fast bund og sprød crumble

Tre lag. En tærtebund. Blødt og sødt og syrligt rabarberfyld med smag og duft af forsommer. Sprød crumble på toppen.

Den rabarbertærte fik fem stjerner af vores kaffegæster i går, og på mange opfordringer derfra får du opskriften på den i dag. Lad dig ikke skræmme af de tre forskellige lag, der skal laves. Det tager faktisk ikke ret lang tid.

Første trin er at lave dejen til tærtebunden. Til den skal du bruge:
200 g mel
3 spsk flormelis
75 g smør
1 æg
1 spsk vand

Bland mel og flormelis og hak smørret ud i blandingen – gerne i minihakkeren, eller hvad du nu har af den slags elektriske apparater. Det tager kun et splitsekund at smuldre smørret i melblandingen på den måde. Så skal dejen samles med et æg og 1 spsk vand. Ælt ikke for grundigt – dejen skal kun lige hænge sammen. Lad dejen hvile i mindst en time på køl.

Imens laver du fyldet. Det er andet trin. Kog en rabarberkompot af
500 g rabarber
200 g sukker
1 spsk vand

Når rabarberne er næsten møre, fisker du dem op med en hulske og lægger dem i en skål. Kog så saften ind til en sirup. Rør i det, mens det koger ind – så går fordampningen hurtigere, og det brænder ikke på. Bland siruppen og rabarberstykkerne og lad dem køle lidt af.

Imens dejen hviler, og rabarberne køler lidt af, kan du tage det tredje trin og lave smuldredejen – den sprøde crumble – af
35 g mel
35 g havregryn
70 g sukker
70 g smør

Bland alle ingredienserne – også gerne i minihakkeren. Det var det. Slut med forberedelser, klar til start:

Smør et tærtefad med smør, rul dejen ud, læg den i fadet og forbag bunden i et kvarter på 200 grader.

Rør nu 1 spsk Maizena med top i rabarberblandingen og fordel den ud over bunden. Spring det ikke over – det er det, der gør, at fyldet bliver skærefast.

Drys til sidst med crumble og bag tærten på 200 grader i en  halv times tid, til toppen er lysebrun.

Lad tærten køle af, før du skærer af den. Den er uhyggeligt varm, og fyldet bobler som lava, når du tager den ud. Server den gerne med en klat flødeskum. På stykket, der var fotomodel her, havde jeg først puttet en dekorativ klat flødeskum.

Så kom husbonden og klagede sin nød. Der var slet ikke nok flødeskum, syntes han, og det var jo ham, der skulle spise fotomodellen bagefter, så…

Du kan lave sådan en tærte med alle slags frugt. Jeg har engang lavet den med blommer. Den vil helt sikkert også være god til en tærte med bær. Stikkelsbær måske? De har også den syrlighed, der er god i sådan en tærte. Det må jeg prøve til sommer. Men husk det med Maizena, når du bruger meget flydende fyld. Det får fyldet til at blive, hvor det skal, og man smager det overhovedet ikke.

God mandag.

PS: Nu i rabarbersæsonen må du ikke glemme at øve dig lidt på den her historie om Rabarberbarbara, rabarbertærterne og de tre barbarer 🙂

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: