Hvorfor skal vi hjælpe de danske gartnerier?

Det ser ud til, at de fleste nok godt kan skyde en hvid pil efter sommerferien i de varme lande i år. Så lad os håbe på en god, dansk sommer og gøre, hvad vi kan, for at skabe frodig sommerstemning herhjemme med frodige planter i yndlingsfarverne.

Samtidig hjælper vi de danske gartnerier. Men hvorfor skriver jeg så meget om det? Hjælper staten dem ikke, ligesom staten hjælper så mange andre virksomheder?

Mange virksomheder kan jo faktisk få hjælp fra staten lige nu. Det kan gartnerierne bare ikke, selvom deres eksport svigter på grund af lukkede butikker og plantecentre i modtagerlandene.

Så hvorfor kan de ikke få hjælp? Jo… de kan ikke sende personalet hjem, for planterne skal passes. De kan ikke få hjælp til huslejen, fordi de ikke lejer, men ejer, deres drivhuse. Der er ingen pakker, der dækker dem i deres særlige situation. I Holland, hvor gartnerierne er et af landets vigtigste erhverv, har man strikket en hjælpepakke sammen til dem. Det har man ikke gjort i Danmark. Der er kun én chance, og det er os. At vi køber planter fra de danske gartnerier, der bugner af sunde, farverige planter.

I går var jeg på besøg hos Graff Growing. Det store gartneri, der er vores næsten nabo. Vækstlyset er ikke fotovenligt, men blomsterne holder af det, og du kan sikkert forestille dig, hvordan det er at gå der mellem tusinder af blomster. Duften af jord og vækst i den varme luft, og synet af blomster så langt øjet rækker.

Gartneriet har to hovedområder: produktion af blomster og udvikling. Jeg vil sige, at den forskning og udvikling, der foregår der, er mindst lige så kompliceret som den forskning og udvikling, der foregår i min afdeling på universitetet, og det var meget, meget spændende at høre mere om.

Graff har jeg skrevet om før, da jeg skrev om deres skønne julestjerner, for en af gartneriets hovedprodukter er netop julestjerner i alle farver og størrelser. Her et par stykker, jeg plukkede af planten og satte i oasis i bordpynten på vores julebord. De holdt virkelig længe.

En anden hovedlinje er hibiscusplanter. Også i alle farver og størrelser. Der er de storblomstrende, som vi kender (de er nu udviklet til ikke at tiltrække bladlus, og blomsterne er kommet i endnu flere farver). Og så er der en helt ny slags med mindre og flere blomster, der sidder sammen i grupper. Petit, hedder den. Bladene er også mindre. Den har jeg helt tabt mit hjerte til.

Bare vent, til blomsterne folder sig ud. Så kommer der flere billeder.

Der kommer også mere om Graff og om hibiscus og lidt andet i løbet af de næste dage. Jeg venter bare på, at flere knopper folder sig ud. Der kommer noget om pasning, om hibiscus som udeblomst (ja – den er fin som udeblomst om sommeren) og i det hele taget om, hvordan man kan bruge hibiscus i forskellige sammenhænge – også i mad og drinks. Skrev jeg det hele nu, ville du være nødt læse videre resten af dagen, og der er jo også andet, der skal passes.

Kun en enkelt slutbemærkning: Husk, at du kan kende danske planter på deres stregkode, der skal begynde med 5 7.

Og du kan kende blomsterne fra Graff Growing på det store Q. Quismas Star, HibisQs osv. Kig efter det store Q.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Hvorfor skal vi hjælpe de danske gartnerier?”

 1. Hej Karen
  Hvor er det bare et vigtigt budskab – og ja, jeg har læst opfordringerne fra mange af “havepigerne” på Instragram og ofte tænkt på, hvordan jeg kan se, om en plante kommer fra Danmark eller ej – så jeg er super glad for dette opslag.

  Like

 2. For ca 14dage siden tog jeg bussen ud i Plantorama for at købe nye stueplanter blandt andet den du skriverom i dag. Roser og andre blomster og jord til min lille altan . For kun 100kr kom de dem hvilke jeg syntes var fint for en hel del jeg købte. Så på hver plante efter koden og købte kun dem, men der var planter der ikke var fra dansk hvilke jeg selvfølig spurte hvorfor ikke, de sagde at de ikke kunne få alle danske blomster i de størrelse de skulle bruge. Så også de steder skal man kigge efter.

  Like

  1. Plantorama sælger det, der kan sælges. Sådan er det. Derfor er det op til os at kigge godt efter, og derfor blev jeg så glad, da jeg fik at vide, hvordan man kan se, om en plante er dansk 🙂

   Like

 3. Godt, at du bringer det op igen. Som jeg fortalte for nogle uger siden, var jeg på planteskolen og købte udelukkende planter med den viste talkombination. Har videregivet din information til alle, der gad høre på det. Vi vil vel alle støtte de danske gartnerier også for at se til, at de er der i fremtiden. Det virker lidt, som om samfundet stener her under coronakrisen, og at man bliver demotiveret og underligt ligeglad med alt det, der jo er at glæde sig over.
  Keep up the good spirit og mind os om at der er skønne -danske-vækster til os, og at foråret er lige nu med masser af ting at gøre derude.

  Like

  1. Det er ikke engang lyv. ALT handler om corona – og det selvom der faktisk er ret få, der lider af det. Det er stadig forår, og der er stadig masser af ting at glædes over. Så slut med melodrama, frem med facts og frem med forårsglæden.

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: