Julefrokost for ikke ret mange

I weekenden skal vi til årets første julefrokost. Det er sent – normalt har vi været til et par stykker, før det overhovedet bliver december.

Men de traditionelle julefrokoster gennem hele december måned bliver der ikke nogen af i år. Ikke noget med mange mennesker, der sidder tæt ved et bord og sender skåle og fade rundt. Men derfor kan man jo godt holde julefrokost for færre gæster.

Færre gæster betyder, at man kan skrue lidt ned for antallet af retter. Ikke mindst fordi, der ellers bliver alt for mange rester. Og færre retter er det altså også mere overskueligt at lave. Her er lidt at vælge imellem:

Sild skal der til. Gerne to slags. Marinerede sild – købt eller hjemmelavede efter lyst. Jeg køber gerne Fiskemandens sild i Rema – de smager godt og er ikke så dyre. Men karrysalaten skal være hjemmelavet.

Så kan man lave en sildesalat – den her fra Dansukker er superlækker. Der er masser af agurk i den, og den er dejligt frisk.

Eller man kan lave de skønne, stegte sild i eddike. Jeg har lige lavet dem i går, for de har godt af at trække et par dage, før de skal med til julefrokost.

Bliver man ved fisken, er en fiskefilet altid populær. Pandestegt er bedst.

Eller du kan lave en rejesalat – alle elsker rejer, gør de ikke?

Går man efter silden videre til noget med kød, er der mange ideer at vælge imellem: Sprængt oksekød med peberrodssalat for eksempel. Eller roastbeef med det hele. Enten den klassiske med remoulade, peberrod og ristede løg, eller en opdateret version med peberrod, pickles og syltede rødløg. Steg din roastbeef dagen før. Den er bedst, når den har fået tid til at sætte sig.

Skal næste ret være lun, er stegt andebryst i tynde skiver – gerne krydret med lidt julekrydderier – også en ide. Eller en ribbenssteg, hvis sprød svær får dine tænder til at løbe i vand. Til den slags retter er det godt med en god salat til. En, der minder om jul, men som ikke helt er det. Den med rød spidskål, granatæble og saltmandler er min yndlingssalat til en julefrokost. Det er ikke rødkål, men alligevel…

Du kan også vælge at stege et hold små frikadeller og lave den lyserøde rødbedesalat til.

Så er det tid til kiks og ost. Den slags mad, man sidder og nipper til, mens snakken går, selvom man ikke længere lider af den helt store sult… Vil du gøre det ekstra godt, kan du bage et hold havrekiks. Det kan du gøre flere dage i forvejen. Til sidst en kop kaffe og måske et stykke chokolade eller en småkage til. Så er der ingen, der lider nød længere.

Du kan vælge og vrage mellem opskrifterne og sætte sammen, som du har lyst. 2 slags sild, fiskefilet, andebryst med sprød salat og ost er nok det, jeg vil vælge til en julefrokost til en fem-seks stykker. Det er en overskuelig menu sammenlignet med de store julefrokosters 20 retter, hvor man laver mad og laver mad og laver mad i flere dage. Og bagefter spiser, så man dårligt kan være i sin hud…

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Julefrokost for ikke ret mange”

 1. Håber i får en skøn julefrokost Karen.
  Her er alt aflyst. Jeg elsker julen og de mange kom sammen. Men her bliver der bare absolut intet.
  Godt nok lidt kedeligt.
  På lørdag bliver Kim 50. Ingen stor fest lige som da jeg blev 50 først i foråret.
  Må indrømme jeg ikke er til den her lorte pandemi der raser for øjeblikket.
  Den tager vores frihed og frit valgs bestemmelser også.

  Råhyg i aften
  Charlotte

  Like

  1. Det var rigtig hyggeligt – og kun 7 personer, så det var fuldt ud tilladt 🙂
   I må fejre Kims 51 års dag stort i stedet for. Der er mange, der gør det på den måde, og så får man jo sin fest alligevel.
   Men hvor er det træls med den møgcorona!
   Knus, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: