Æbletærte med skærefast fyld

Husker du rabarbertærten? Den med tærtebund, skærefast fyld og sprød crumble på toppen? Den prøvede jeg at lave med æbler i går.

Helt den samme tærte, heldigvis, og alligevel en helt anden tærte. Det er fyldet, der gør forskellen. Æblefyldet i denne udgave er krydret med kanel og stødt ingefær – to krydderier, der passer rigtig godt til æbler.

Det lyder måske besværligt med de tre lag, men fortvivl ikke. Det er ret hurtigt gjort – især med en minihakker. Start med dejen. Til den skal du bruge:
200 g mel
3 spsk flormelis
75 g smør
1 æg
1 spsk vand

Bland mel og flormelis og hak smørret ud i blandingen – brug minihakkeren, og det er gjort på et splitsekund. Så skal dejen samles med et æg og 1 spsk vand. Ælt ikke for grundigt – dejen skal kun lige hænge sammen. Lad dejen hvile i mindst en time på køl. Mens dejen hviler, kan du lave fyld og crumble.

Til æblefyldet skal du bruge:
6-7 æbler
3 spsk sukker
1 spsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1 spsk Maizena med top

Skræl æblerne og skær dem i tern. Du skal bruge en 6-7 æbler. Jeg brugte Ingrid Marie. De er modne nu og smager frisk og dejligt. Bland æbleternene med 3 spsk sukker, 1 spsk kanel og 1/2 tsk stødt ingefær.

Crumble til toppen af tærten laver du af:
35 g mel
35 g havregryn
70 g sukker
70 g smør

Bland alle ingredienserne – også gerne i minihakkeren.

Det var det. Slut med forberedelser, klar til start:

Smør et tærtefad med smør, rul dejen ud, læg den i fadet og forbag bunden i et kvarter på 200 grader.

Tærtefadet med æblerne fik jeg for mange år siden i flyttegave – det er da skabt til æbletærte, ikke?

Rør nu 1 spsk Maizena med top i æbleblandingen og fordel fyldet på bunden. Spring ikke Maizena over – det er det, der gør, at fyldet bliver skærefast.

Drys til sidst med crumble og bag tærten på 200 grader i en halv times tid, til toppen er lysebrun.

Kager med en eller anden form for bagt frugt er dem, jeg allerbedst kan lide. Opskriften og metoden her gør det muligt at forvandle stort set enhver frugt eller bær til en saftig og sprød tærte. Måske man skulle prøve med solbær næste gang?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Æbletærte med skærefast fyld”

 1. Din æbletærte lyder meget lækker og skal bestemt prøves her hos os. Det er spændende med en ny opskrift.
  Lige nu har vi mange æbler i haven og vi forsøger at spise de fleste af dem, inden fuglene har spist dem alle sammen.
  Mange hilsner fra Gitte

  Like

  1. Din kommentar var røget i mit spamfilter, så derfor kan du først se den nu. Håber, du har smagt den gode æblekage – og at du får brugt så mange æbler som muligt. Det er jo et kapløb med tiden – og med solsortene 🙂
   Mange hilsener, Karen

   Like

 2. Ja, det skal du da. Det troede jeg faktisk, du havde.
  Den passer perfekt i din have, men sæt den ikke lige ved siden af en siddeplads – solsorten elsker bærrene, og når den sidder der og guffer, lægger den osse lige en lille klat eller syv, og de farver overvoldsomt – selv granitsten.

  Like

  1. Det lyder godt. Jeg kørte lige ad ringvejen i Aarhus for en halv time siden, og der står der surbær i midterrabatten. Uspiselige selvfølgelig så tæt på så meget trafik men hvor er buskene kønne med de sorte bær og glødende blade. Jeg må vist have sådan en busk i haven – også til pynt 🙂
   Kh, Karen

   Like

   1. Ja, det skal du da. Det troede jeg faktisk, du havde.
    Den passer perfekt i din have, men sæt den ikke lige ved siden af en siddeplads – solsorten elsker bærrene, og når den sidder der og guffer, lægger den osse lige en lille klat eller syv, og de farver overvoldsomt – selv granitsten.

    Like

   2. Ja, surbær er en fantastisk busk. Jeg havde en dengang vi havde have. Den er nem, fantastiske efterårsfarver og fuglene er glade for værende. Da jeg købte den vidste jeg ikke de er spiselige, men på planteskolen foreslog de at komme dem i snaps, det skulle være rigtig godt. Det første år den var bær, gik et solsorte par ombord i bærene og de var der i rigtig lang tid. Forestillede mig, at de bagefter fandt et godt sted i hækken og slog mave 🤗

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: