Svampet og lækker blommekage

I min jagt på nye opskrifter med blommer, faldt jeg over en amerikansk klassiker med en god historie. New York Times blommekagen.

Saftig med mange blommer i – og et råd om først at spise kagen på andendagen, hvor blommer og dej er smeltet sammen til en helhed.

Igennem mange år blev opskriften trykt i New York Times hvert år, når blommesæsonen startede.

Men en dag sagde madredaktøren stop. Der skulle nyt og moderne til. Kagen kom med for sidste gang, og folk blev opfordret til at klippe opskriften ud og gemme den, for nu var det altså slut. Det gav anledning til et oprør blandt læserne. Blommekagen var en tradition, og den måtte der ikke pilles ved. Avisen gav sig efter en storm af rasende læserbreve, og nu bliver opskriften igen trykt hvert år i september, når blommerne modner. Så kan de lære det.

En god historie og en god kage på én gang. Den kage måtte jeg straks prøve at bage, og det gjorde jeg så.

Den er lige så god, som de skriver den er. Små lommer af syrligt søde blommer i en let og luftig dej, der vokser op mellem blommerne og falder sammen under dem, så det nærmest smager som om, der er et lag kagecreme mellem blommer og dej.

Her har du opskriften, som jeg har oversat og regnet om fra de amerikanske mål. I den originale opskrift står der, at man skal bruge mørke, italienske blommer. Jeg brugte nabo Bodils gode, danske blommer, for bedre blommer er det svært at finde.

Du skal bruge:
125 g mel
5 g bagepulver
200 g sukker (gem et par spsk til drys)
115 g smør
2 æg
2 tsk citronsaft
12 blommer
1 tsk kanel

Fjern stenene og skær blommerne i halve.

Grib håndmixeren og rør sukker og smør lyst og luftigt. Rør æggene i – ét ad gangen. Bland mel og bagepulver. Rør melblandingen i.

Fordel dejen i en 23 cm springform (eller silikoneform). Det bliver et tyndt lag dej, men bare rolig, den vokser. Fordel blommerne ovenpå med skindsiden opad. Der bliver trængsel, og det er også meningen. Dryp med citronsaften. Bland de to spsk sukker med en tsk kanel og drys blandingen over blommerne.

Bag kagen på 180 grader i 45-50 minutter.

Kagen kan spises, når den er kølet af. Men som sagt: hvis du kan lade den være til næste dag, venter der dig en belønning for din tålmodighed i form af ekstra smag og saftighed. Vi ventede, og det fortrød vi ikke.

God fredag.

PS: Jeg har ikke så meget til overs for New York Times, efter de fyrede en debatredaktør for at have ladet et læserbrev trykke, som gik imod avisens politiske linje. Hvis man ikke kan have debat i en debatsektion, hvor så? Men opskrifterne er der ikke noget i vejen med.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Svampet og lækker blommekage”

  1. Jeg kan godt lide din skarpe kommentar til sidst efter en sød og lækker opskrift på blommekagen!!! Sådan!!
    Jeg har desværre ingen blommer, men har bagt “Kagen til den travle husmor”, og den var rigtig god, selv om den var hurtig og let. Så tak for den og god søndag.
    Hilsen Bodil.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: