Sprøde peanutbrud – Peanut Brittle

I USA dyrker de masser af peanuts, og derfor giver det nok sig selv, at meget af deres slik og konfekt er lavet med peanuts. Peanut Brittle er en amerikansk juleklassiker, jeg er ret vild med. Sødt og en anelse salt på én gang. Peanuts i knasende, sprød karamel. Brittle betyder netop sprød.

Karamellen er ikke hård, men sprød og knasende. Her får du opskriften på, hvordan man opnår det resultat – og ikke mindst fremgangsmåden.

Peanut Brittle er temmelig nemt at lave, når bare man har et sukkertermometer. Sådan et koster ikke meget, og det kan også bruges som stegetermometer. En 50-75 kroner. Mit er vel en 10 år gammelt.

Stege/sukker termometeret, vi købte, da vi varmede mælk til Heldig.

Du skal bruge:
350 g sukker
160 g lys sirup
60 g vand
40 g smør
200 g ristede og saltede peanuts
1 tsk natron

Hvis du undrer dig over det med natron? Det er netop natron, der gør forskellen i konsistensen. Natron udvikler en mængde bittesmå lufthuller i karamellen, og karamellen bliver knasende i stedet for stenhård. Ret smart.

Man skal være lidt rap på fingrene til sidst. Derfor er det klogt at gøre alting parat på forhånd, før man tænder for blusset. Men lad os komme i gang: Start med at finde en bageplade og lægge et stykke bagepapir på den. Mål peanuts og natron op og sæt det lige i nærheden i to små skåle.

Bland sukker, vand, smør og sirup i en gryde. Gryden skal være større end end du lige tror – sådan en almindelig kartoffelgryde – for karamel bobler som (og er varmt som) lava, og det bruser ret meget op, når der kommer natron i til sidst.

Klips sukkertermometeret fast på gryden og sørg for, at spidsen når ned i karamelmassen. Kog karamelmassen sammen. Rør i det i starten, til sukkeret er opløst, og hold så op med at røre, slyng det evt. lidt rundt i gryden i stedet for. Lad det boble, til temperaturen når 150 grader. Ikke mere, ikke mindre. Karamel bliver ‘brudhårdt’ ved 150 grader.

Flyt nu gryden fra blusset og rør natron og peanuts i. Nu bruser det helt vildt op. Rør rundt, så alle peanuts er dækket af karamel, og vend så massen ud på bagepladen med bagepapir. Det stivner lynhurtigt, og du skal rubbe neglene med at få massen bredt ud, så nødderne ligger i ét lag.

Lad nu det hele ligge og lav noget andet, mens det køler af. Det går ikke hurtigere af, at man kredser…

Når det er helt koldt – efter et par timer – brækker du det i mindre stykker.

Opbevar din Peanut Brittle i en lufttæt dåse eller et glas – og anbring det på et svært tilgængeligt sted, så det ikke forsvinder hurtigere, end du kan sige ‘Peanut Brittle’.

Nu, hvor du ved, hvordan du gør, hvad så med at prøve det samme med nødder, med mandler – eller sesamfrø som i det slik, man køber i Grækenland? Du kan også røre lidt krydderier i karamellen, hvis du har lyst. Lidt kanel, kardemomme, lidt havsalt – eller måske et lille drys chiliflager?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Sprøde peanutbrud – Peanut Brittle”

 1. Nej hvor lyder det godt. Her i huset tåler vi ikke ret godt smør, men der er jo næsten intet i… i modsætning til mange karameller o.l.
  Mon ikke jeg kan nå det inden eftermiddagskaffen 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Der er ikke ret meget smør i, og alligevel har de den helt rigtige smag. Det er ikke slankemad – men den slags giver også sådan nogle kedelige, indfaldne kinder 😀 Jeg er sikker på, du når det inden eftermiddagskaffen 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: