Lynstegt tun med teriyaki skum

Lynstegt tun er fantastisk lækkert. Og fantastisk nemt og meget hurtigt at lave. Det ligger jo ligesom i ordet lynstegt…

Her er tunen vendt i sesamfrø, stegt og serveret på en bund af små, blandede salatblade med luftigt teriyakikrydret skum til.

Du skal bruge:
Tun i blokke. Fås på frost i velassorterede supermarkeder eller hos en god fiskehandler.

Sesamfrø
Smagsneutral olie til stegning
Salat til servering

Til skummet:
Flødeskum
Teriyaki sauce – kan købes færdig, eller du kan lave det selv. Se opskrift længere nede.

Jeg angiver med vilje ikke mål og mængder i opskriften. For uanset, om du laver det til to eller ti, skal det gøres på samme måde. Til en portion som på billedet – 5 skiver – går der ca. 60-70 gram.

Tø tunen op, dup den tør med køkkenrulle og rul den grundigt i sesamfrø.

Steg tunen i olie på en middelvarm pande i 45 sekunder på hver side. Tag tunen af panden og lad den stå og køle af og samle sig, før du skærer den i ca. 1 cm tykke skiver, som du anretter på en salatbund.

At lave teriyakiskummet er ingen sag. Pisk fløden stiv og smag til med teriyaki sauce. Skummet skal have samme farve som capuccino.

Teriyaki er en lidt tyk, krydret soyabaseret sauce, der smager godt til både laks og kylling, og som skal bruges i skummet her. Har du lyst til selv at lave din teriyaki, er det heller ikke spor besværligt. Du skal bruge:
1 dl soya
1 spsk riseddike
3 spsk risvin (kan erstattes af sherry)
50 g brun farin
1 spsk flydende honning
1 tsk fintrevet frisk ingefær
1 tsk fintrevet hvidløg
1 spsk sesamolie

+ 1/2 dl vand og 1 tsk Maizena

Kom alt undtagen vand og Maizena i en lille gryde og kog det sammen. Rør i det, til sukkeret er opløst. Lad det simre i 4-5 minutter. Si det (det behøver du kun at gøre, hvis du skal bruge teriyaki til skummet, hvor der ikke skal være ‘spåner’ i – til kylling er det ligemeget). Hæld den siede væske tilbage i gryden, rør koldt vand og Maizena sammen og tilsæt det. Bring i kog og kog et minut, til saucen tykner til en ketchuplignende konsistens.

Det, du ikke bruger til skummet – og der skal faktisk ikke ret meget i – kan du gemme på køl. Teriyaki er som sagt fortrinlig til både laks og kylling. Brug det som en glaze.

Nu har du en forret på lager, der virkelig tager kegler. Den smager fantastisk og ser noget så avanceret ud, selvom den er så urimeligt let at lave.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: