Mad til varme feriedage eller: Hvor gærdet er lavest

Det er varmt, det er sommer, det er ferie. Ikke tale om, jeg vil stå og svede i køkkenet. Men vi vil alligevel gerne have god og lækker mad.

Små, nye kartofler, et eller andet på grillen, salater og frisk sommergrønt. Men det skal altså være nemt. Her er der nogle ideer til at finde det laveste sted på gærdet…

Det hemmelige våben mod ensformig mad er gode dressinger, dips og saucer. Barbecue sovs er uundværlig. Den bedste er den, man selv rører med Jack Daniels Tennessee Honey. Lav bare en portion af en vis størrelse. Det kan holde mindst et par uger på køl. Du kan sagtens købe barbecue sovs – også god barbecue sovs. Men det er dyrt i længden, og flasken er altid ved at være tom, når man skal bruge den.

Jack Daniels Tennessee Honey giver røgsmag til barbecuesovsen

Dressinger til salaten: Ryst et par gode olie/eddike dressinger sammen og hav dem i flasker i køleskabet. Forskellige dressinger varierer salaten. For eksempel dressinger med:

 • Citronolie og æbleeddike
 • Olivenolie, hvidløg og æbleeddike
 • Olivenolie, sennep og æbleeddike
 • Estragoneddike og olivenolie – og masser af fintklippet estragon
 • I det hele taget: Olivenolie, vineddike og masser af hakkede krydderurter
 • Dressing med sennep og honning

Giv alle olie/eddikedressinger lidt salt og en teske brunt rørsukker eller honning. Det fremhæver smagen af krydderierne, og du skal bruge mindre olie.

Dip: en god ranch dip holder også en tre-fire dage i køleskabet, og den er helt fantastisk til nye kartofler.

Hjemmelavet mayo med krydderurter – basilikum, estragon eller hvidløg holder sig også fint nogle dage på køl og kvikker en ægge- eller kartoffelmad op.

Kød: Hav noget i fryseren, så du ikke skal køre i supermarkedet i tide og utide. Vi har altid grillegnet kød i fryseren – stykker som lammekoteletter, kyllingebryst og udbenet overlår, en god bøf eller fire – og en pose store rejer. Så kan man hurtigt tø noget op, når barometeret viser grillvejr. Glem heller ikke at have nogle grillpølser på lager – en grillet pølse, gerne lige til den halvbrændte side, er sommerguf for både børn og voksne.

Har du ikke salat i haven, kan du købe en pose af de sprøde, blandede salater. De sprøde holder bedst – flere dage i køleskabet, hvis man lukker posen med en klemme. Er man kun to, som vi er, kan det godt betale sig i forhold til at købe fire forskellige salathoveder og et par dage efter smide halvdelen på komposten, fordi de er blevet slatne i køleskabet.

Kom lidt ekstra i den færdigkøbte salat. Ærter, purløg, radiser, en håndfuld krydderurter, flager af parmesan, feta, syltede rødløg – der er masser af muligheder, og det er virkelig hurtigt. (Et par skefulde lage fra rødløgene kan let gøre det ud for dressing i salaten.)

Når man så har fået en eller anden slags kød med nye kartofler og salat i flere dage i træk, får man lyst til noget andet tilbehør til grillmaden. Det er der en række forslag til her: Tilbehør til grillmad. Husk, at retterne kan forberedes i god tid, og at du ikke behøver at stå inde og kigge på ovnen, mens den bager. Brug mobilens timer, så bipper den, når du skal ind og hente maden.

Er det så varmt, at du føler dig hensat til den solsvedne prærie, kan du også tage et kig på Colorado Kates bedste opskrifter.

Normalt opfattes det som lidt skamfuldt at gå over der, hvor gærdet er lavest. Jeg har altså bare aldrig hørt om nogen, der går langs et gærde for direkte at lede efter det højeste sted at springe over. Virkelig. Det har jeg ikke. Det ville da også være lidt dumt.

I de næste dage holder bloggen en lille sommerferie. Nyd de dejlige dage og husk, at her efterhånden er omkring en 2.000 indlæg – der er sikkert et eller to, du ikke kan huske, hvis du får Skivholme-abstinenser.

God sommerferie!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Mad til varme feriedage eller: Hvor gærdet er lavest”

 1. Hej Karen
  Håber det er ok med et andet spørgsmål? Jeg kan se du tidligere har skrevet om prydkartofler, ipomea…. Jeg har prøvet at sætte de 3 typer som du netop beskriver i et indlæg fra sidste år. Ved du om man kan spise bladene, tænker på salater mm.? Ellers ved jeg ikke lige hvad jeg gør med dem? Den vokser ivrigt.
  Mvh Tina

  Like

 2. Jeg kunne nok godt få Skivholme-abstinenser, for jeg læser din blog hver morgen med stor glæde. Da jeg for nogle år siden fik mere tid til haven og mere tid til alt i øvrigt, blev jeg opmærksom på, hvor meget inspiration men kan få ved at læse haveblogs. Først var det Claus Dalbys, indtil han stoppede. Så blev det fru Pedersens have, indtil hun stoppede, siden Mit Landliv, som også holdt op, og nu er det så din blog, som jeg finder interessant. Der er også et par andre, som jeg kigger i ny og næ, men din bliver læst hver morgen.
  Jeg tænker, at jeg klarer abstinenserne og vil ønske dig og bloggen en god sommerferie.
  Nyd sommeren, som der heldigvis er meget tilbage af endnu!
  Hilsen Bodil.

  Like

  1. Hej Bodil,
   Ja, både Claus, Anette og Nana er gået over til Instagram. Nanas konto der hedder Nanasbilleder. Det er lidt ærgerligt, for der er nu engang mere gods i blogs 🙂
   Tak for de gode ønsker – vi er nu tilbage fra ferie på Mors, og det kommer der mere om i løbet af dagen.
   vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: