Ting jeg har lært om sommerblomster

Morgenfruen Sunset Buff er en virkelig elegant morgenfrue. Blomsterne er lyse på oversiden, mørke på undersiden og med en smuk brungylden midte.

Jeg såede dem i en stor krukke i april, og nu blomstrer de frodigt. Det har jeg lært noget af.

Sommerblomster, der kan vokse i krukker, virker rigtig godt her. De er nemme at passe, småspirerne bliver hverken ædt af snegle eller trampet på af otte store hundepoter. De bliver heller ikke skyllet væk af voldsom regn – eller glemt, så de tørrer ud.

Min plan var at lave en skærehave i år. Bedet blev anlagt, og frøene blev puttet i jorden. Det blev et sørgeligt syn af alle de ovennævnte årsager. Men dem i krukkerne? Morgenfruer, nicotinia og blomsterkarse? De stråler. Det er hermed taget til efterretning.

Morgenfruerne er jeg særligt glad for. Farverne minder om farverne på de solhatte, Rudbeckia Sahara, som hverken blev til noget sidste eller forrige år, og som derfor ikke bliver inviteret ind igen – uanset hvor smukke de er. Så hellere flere slags morgenfruer – der findes nogle, der er endnu mørkere i farvespillet, og der er også nogle, der er hvide.

Rudbeckia Sahara i Lotte Bjarkes have.

Af en eller anden grund har jeg altid haft mere held med stauder end med sommerblomster. Stauderne trives i haven. Det store staudebed har aldrig været flottere end i år, synes jeg. Og det syntes jeg da vist også sidste år, så noget må der være om det? Lige nu lyser det af hortensiaen Annabelle,

af selvsåede haveklinte (sår de sig selv, er de upåvirkede af den frøforbandelse, der hviler over mig – endnu en ting, jeg har lært), og af de hvide staudekongelys.

Hvad angår hortensia, er der endnu en ting, jeg har lært. Her i haven skal det være den slags, der blomstrer på skud fra samme år. De andre, dem der blomstrer på andetårsskud, får altid frost i foråret, og så blomstrer de ikke. Annabelle klipper jeg ned til 30 cm over jorden i april, og nu kun et par måneder efter, når de mig til skulderen og har masser og masser af blomster.

Sådan kan man blive så meget klogere og efterhånden lære at tilpasse blomsterfloret til sine egne forhold og ikke lade sig lokke. Tænk, at jeg skulle blive så gammel, før jeg lærte det? Og har jeg lært det? Det håber jeg, når det i vinter igen bliver tid til at kigge på frø på nettet og drømme sommerdrømme.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Ting jeg har lært om sommerblomster”

  1. Man siger jo, det aldrig er for sent at lære noget, og heldigvis. Ny har jeg kun en altan at boltre mig på, men jeg har også lige skullet prøve mig frem, for at finde ud af hvad det kan gro, lys og vind. Man tror at man bliver klogere, MEN det er svært at styre sig, når der er mange dejlige planter man gerne vil have 🤗.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: