Påskemiddagen – links til mad med lam

Hvis man kun spiser lam én gang om året, er det helt sikkert til påske. Måske er det lidt længe siden, du sidst har håndteret en lammekølle? Eller stegt en lammeryg?

Her finder du links til, hvordan man håndterer en lammekølle – og ideer til tilbehør og til, hvad man kan lave af resterne.

Lammekølle i ovn er klassikeren. Krydret med hvidløg og rosmarin. Her er opskriften på, hvordan man steger sådan en størrelse. Det bliver altid godt.

Lammekøllen kan også steges i en kuglegrill. Det er min foretrukne version – lam har godt af lidt røg. Bliv ikke skræmt over kødets farve – det er røgens skyld. Kødet bliver rødligt, selvom kernetemperaturen er der, hvor den skal være, nemlig på 64-67 grader.

Lam kan tåle både røg og krydderier. Normalt marinerer jeg lammekøllen i mindst nogle timer og gerne natten over. Her er opskrift på en god og krydret marinade.

Marinaden kan også bruges til andre udskæringer af lam. For det behøver jo ikke være lammekølle, vel? En lammeryg er også lækker, og kødet – selvom der ikke er så meget af det – er noget af det møreste. Sådan en er der opskrift på her.

Og hvis man gerne vil nikke til traditionen med lam, men hellere vil have en hot og spicy gryderet i stedet for en steg? Her er en indisk inspireret opskrift, du kan gøre lige så hot, som du magter. Masser af grøntsager, masser af krudt – og en rigtig god anledning til at smovse i Mango Chutney.

Her ligger kødet og hygger sig i marinaden af løg, hvidløg og ingefær.

Er der planer om en picnic, hvis det gode vejr holder, kan man tage lammet med i form af krydrede lammepirogger. Mynte, kanel, chili og andre gode sager giver det hakkede lammekød smag. Piroggerne kan sagtens spises kolde.

En vigtig ting ved lammekød er at skaffe sig af med fedtet. Lammefedt har en meget karakteristisk og ikke særlig behagelig smag. Men behold fedtet på under stegningen – det holder kødet saftigt.

Tilbehør til lammekød kan du få ideer til her: Tilbehør til lam

I år vil vi gå den italienske vej med en salat med rucula, små kulørte tomater og måske endda asparges, hvis vi flotter os lidt. Med en vinaigrette dressing til. Små, nye udenlandske kartofler skal vi nok også lige have en pose af.

Og resterne? For rester bliver der altid. Dem kan du se ideer til her: Restemad af lammekølle. Jeg skal huske at købe nogle pitabrød eller tortillas – eller måske bage dem selv? Nu får vi se. Hvis vejret bliver godt, vil jeg hellere købe dem og selv bruge tiden i haven.

God mandag

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: