Tilbehør til påskelammet

Når man skal finde på tilbehør til påskens lammekølle, er der rigtig mange muligheder.

Skal det være klassisk dansk – med nye – udenlandske – kartofler og forårsgrøntsager? Eller fransk med tomatsalat og kartofler i fad? Eller skal man kigge til Grækenland efter Middelhavets grøntsager, mynte og feta? Og det er endda kun nogle få af de mange muligheder – man kan også kigge til Nordafrika – eller Indien. Her kommer nogle af de opskrifter, jeg holder mest af til lam. Mest opskrifter fra den sydlige ende af Middelhavet.

Auberginesalat i en krydret marinade med basilikum.

Græske kartofler. Kartoflerne ser du på det gamle og lidt gullige billede herunder – de ligner nu bare almindelig ovnkartofler – læs opskriften og dan selv billede af smagen – citron, hvidløg, olivenolie, rosmarin…

1 kg kartofler – små og skrællede
1 citron
Saft fra 1/2 citron
Hele hvidløgsfed med skræl efter lyst og behov
1 kvist rosmarin
Olivenolie
Salt og peber

Bland kartoflerne med de andre ingredienser i et ovnfast fad og bag dem møre ved 200 grader – cirka 40 minutter.

Smeltede peberfrugter med feta – en blanding af søde peberfrugter i olivenolie, syre fra et nip eddike og salt fra fetaosten.

Og den lidt skarpe porredip med feta mildnet af græsk yoghurt.

Lam har så godt af et frisk og syrligt modspil. Og lam har godt af løg og hvidløg. Bag hele hvidløg sammen med lammekøllen, eller lav en frisk tzatziki til. En tomatsalat med løg i en olie/eddikedressing med lidt sennep er heller ikke så ringe.

Man kan også vælge en græsk coleslaw – en kålsalat med feta, græsk yoghurt og oregano. Simpelt og rigtig godt. Den opskrift finder du i indlægget om græsk lammeryg.

Syltede grøntsager som for eksempel syltede rødløg

eller syltet fennikel liver op på en salat med hjertesalat og hvide bønner, og det passer også til lam.

Og tager man mod de fjerne egne som Indien, kan lammet ledsages af den krydrede gulerodssalat og den spicy spinatblanding.

Det var nogle forslag til tilbehøret til lammekøllen. Inden påsken rigtig bryder løs, ser jeg lidt på, hvad man kan stille op med de uundgåelige rester, så de bliver til et helt andet måltid.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Tilbehør til påskelammet”

 1. Åhhhhh jeg er så heldig jeg ikke skal have lam til påske :))))))
  Mit lam er udstoppet og ligger på skænken !!!!!
  Ej pjat, er ikke kræsen overhovedet. Men lam det kan jeg bare ikke spise!
  Men din poredip den må prøves. Ser lækker ud.

  Glad påske
  Klem

  Charlotte

  Like

  1. Du kan faktisk bruge alt det samme tilbehør til kylling. Og marinaden med ingefær er også god til kylling. Så kan du nyde Middelhavet derhjemme – og det helt uden, at dit lam må vendes om, så det ikke ser, hvad I spiser 😀
   Rigtig dejlig påske til jer i Villa Fryd!
   Knus, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: