Vend ryggen til februarvejret. Forestil dig en græsk ø. Du sidder og venter på en hyggelig taverne, lyden af bouzouki musik fra en lidt skrattende højttaler, lugten af solvarm hud fra din arm, følelsen af lidt stram hud på næse og skuldre. Farverne er klart blå og klart hvide.
Så kommer maden ind – lammeryg, græske kartofler og en græsk salat med hvidkål. Lige til at gøre efter derhjemme. Opskriften er lang – men ikke spor besværlig.
Til stegen skal man bruge:
Et stykke lammeryg
Saft fra 1/2 citron
1 spsk olivenolie
3 fed hvidløg
1 spsk fennikelfrø
1 spsk korianderfrø
1 tsk salt
Gok frøene let i morteren, og bland dem med knust hvidløg, olivenolie, citronsaft og salt. Gnid lammeryggen grundigt med blandingen og stil den i ovnen på 250 grader i et kvarter. Skru ned til 160 grader og lad stegen stå, til kernetemperaturen er mindst 65 grader, men ikke over 70.
Lad stegen hvile i ca. 20 minutter, så den samler sig, og skær derefter kødet fra benene, fjern den brede fedtbræmme og skær kødet i små skiver.
De græske kartofler:
1 kg kartofler – små og skrællede
1 citron
Saft fra 1/2 citron
Hele hvidløgsfed med skræl efter lyst og behov
1 kvist rosmarin
Olivenolie
Salt og peber
Læg de skrællede kartofler i et fad sammen med de hele hvidløgsfed, rosmarinen og en citron i skiver. Pres citronsaft ud over kartoflerne, drys med salt og peber og dryp med olie. Lad dem stå sammen med stegen. Når stegen tages ud, skruer man op på 225 grader og lader kartoflerne brune, mens stegen trækker.
Den græske kålsalat – eller græsk coleslaw, om man vil:
1/2 dl smuldret feta
1,5 dl græsk yoghurt
Lidt salt – men pas på, feta er også meget salt, så smag til
1 tsk tørret oregano, plus lidt til drys
1/4 hvidkål af mellemstørrelse
1 skrællet og revet gulerod
Blend feta og yoghurt med oregano, smag til med salt og vend det sammen med kålen og guleroden. Pynt med et drys oregano.
Sådan. Spisetid.
Man kan godt spise det uden at lytte til den turisttilpassede bouzouki musik. Helt afgjort.
God mandag.
Ja tak, for jeg er af den mening, at gode opskrifter skal ud i verdenen. Skal jeg bare sende den på en mail til dig? Er du vendelbo – dit heldige asen – de rangerer jo lige under Vorherre. Og så kan de udtale “Hjørring” og “hvor”, så ingen tror, de siger “Jørring” og “vor”. Jeg holder meget af den dialekt.
LikeLike
🙂 Send den bare på en mail – og tag også gerne et par billeder, hvis du vil.
LikeLike
Hvad gør man ikke for sine børn; min søn har altid elsket “suppe-gulerødder og -kartofler” (og meget andet).
Der røg lige syv nybagte snegle med posten til Københavnstrup i eftermiddag. I Nordjylland hed de jødekager ligesom småkagerne. Heldigvis kunne den sidste ikke være i pakken, så den fik jeg til en kop eftermiddagskaffe – kvalitetskontrol, du ved! Jeg har en supergod opskrift, jeg har brugt i over 40 år nu. De skal være som hos Konditori Kristine i Aalborg i gamle dage, sprøde udenpå og bløde indeni.
LikeLike
Mmmm – ja – jødekager hed de også i Hjørring, hvor jeg stammer fra. De er lækre. Har du lyst til at være gæsteskribent og fortælle om opskriften?
LikeLike
Lam er godt – jeg laver dog ryggen på min egen facon. Koger mindre reelt kød med fedt på, og bruger suppen som væske i fadet med kødet og gemmer fedtet. Tilsætter hele, ikke alt for store kartofler. Mens stegen hviler, sætter jeg temperaturen op og steger kartoflerne i fedtet – det er heller ikke ueffen, skal jeg hilse og sige. Jeg har dog aldrig købt en ryg, der var så meget fedt på; derfor måtte jeg købe ekstra med fedt på til mit “forehavende”.
Klø lige hunden og Heldig fra mig!
LikeLike
Vores lam var en en fed lille fyr, der ikke har hængt i bremsen, når der skulle spises. Men det kan jo hhv. smeltes og skæres af. Dine kartofler lyder også rigtig gode 🙂
LikeLike
Mumsflibaba
Go`Mandagsdag
LikeLike
🙂 Tak i lige måde.
LikeLike