Restemad med lam

En god lammekølle er en stor lammekølle. Derfor bliver der næsten også altid rester. Store rester eller små rester. De kan let blive til en helt anden ret, der smager meget bedre end ‘bare rester’.

Har man reelle kødstykker til overs, er kold steg med en god salat en nem og god løsning. En salat med en olie/eddikedressing med hvidløg, butterbeans, agurk, spidskål og hjertesalat – og måske lidt syltet fennikel eller syltede rødløg.

Er det mere ureelle rester, skal der mere til at gøre det rigtig lækkert. Kødet kan skæres i tern og bruges som fyld i krydrede lammepirogger.

Eller det kan skæres i strimler, vendes i en blanding af olie, paprika, chilipulver, stødt spidskommen, hvidløgs- og løgpulver, steges hurtigt på en pande og spises med pitabrød eller wraps sammen med salat og en god hvidløgsdressing. Og har du glemt at købe wraps eller pitabrød? De er både hurtige og nemme at lave selv. Her er opskriften på hjemmelavede wraps og hjemmebagte pitabrød.

Er det de lidt hårde rester, der ikke er direkte brændte på grillen, men bare lidt for hårde til, at det er rigtig godt – eller er det meget små stumper, der er tilbage – kan de puttes i minihakkeren og bruges til lækre lammekroketter.

Enten sådan:
200 g kød fra en stegt lammekølle
1 lille finthakket løg
1-2 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
1 håndfuld persille
1 skive halvtørt, hvidt brød (jeg brugte et tiloversblevet pitabrød)
1 stort æg
Salt og peber
Olie og smør til stegning

Eller krydret anderledes som beskrevet i indlægget her om rester af grillet lammebov. Fremgangsmåden er den samme for begge slags: Hak, bland, form, paner og steg – sådan.

Der er altså ingen grund til at ærgre sig, hvis der er rester af lammekødet – det er bare en fordel. Efter en dag med den helt store middag, kan jeg godt lide, at det er lidt nemmere at have med at gøre næste dag. Der kan jo være en bog, man skal nå at læse færdig i påskeferien.

God lørdag.

PS: Er du bare sådan en, der ikke spiser lam? Jamen – resteopskrifterne kan også bruges til alle andre slags kød. Ikke mindst rester af kylling.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: