Farsbrød med lækkert grøntsagsfyld

For snart mange år siden skrev jeg opskriften på et af vores yndlingsfarsbrød ned og lagde den i opskriftssamlingen på bloggen. I går lavede vi fyldt farsbrød igen, og jeg benyttede chancen til at opdatere opskriften og tage nye billeder.

Her får du den opdaterede udgave, for du kigger næppe tilbage til 2012 for at lede efter ideer til aftensmaden i aften, vel?

Et fyldt farsbrød med masser af grøntsager i midten er slet ikke det værste, man kan blive udsat for. Retten er det, man kan kalde en ‘undgå madspild’ opskrift, for den kan varieres i det uendelige.

Det er kun metoden, der er den samme hver gang.Til farsen skal man bruge:
500 hakket oksekød eller svinekød – der er frit valg
1 lille revet løg
2 fed revet hvidløg
4 spsk rasp (eller en rest ris)
1 æg
1 skvæt ketchup
Salt og peber

Fyldet består af grøntsager – porre og gulerod, peberfrugt – eller hvad du nu har på lager – og en god klat friskost. Naturel, pikant eller hvidløg og urter. Alt virker, men det smager selvfølgelig ikke helt ens. Her er brugt flødeost naturel, men jeg har også tit brugt andre slags.

Riv gulerod, skær porre i tynde ringe, hak de grøntsager, du ellers vil have med. Steg grøntsagerne på en stor pande i lidt olie, til de er næsten møre, og rør osten i. Smag til med salt og peber. Lad fyldet køle lidt af, mens du rører farsen sammen.

Bred farsen ud på et stykke sølvpapir eller bagepapir. Læg fyldet i en bane på midten,

og brug så sølvpapiret til forsigtigt at folde først den ene side og derefter den anden side ind over fyldet.

Form enderne og brug sølvpapiret til at lempe hele herligheden over i et ovnfast fad. Smør farsbrødet med ketchup og drys med lidt rasp.

Stil det i en kold ovn, sæt ovnen på 200 grader og lad farsbrødet bage i en tre kvarters tid. Lad det stå og samle sig lidt, når det kommer ud af ovnen. Det gør det lettere at skære pæne skiver.

Alle slags grøntsagstilbehør og ovnkartofler af en slags vil klæde sådan en farsfætter.

Som sagt er det en ‘undgå madspild’ opskrift. Man kan variere fyldet efter, hvad grøntsagsskuffen gemmer – andre groftrevne rodfrugter som pastinak, persillerod og selleri ville også smage godt i farsbrødet – og man kan variere farsen, som man har lyst. Strække den med en rest ris, røre revet gulerod i farsen – eller bruge svinekød, hvis man ikke har oksekød på lager.

God tåget torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Farsbrød med lækkert grøntsagsfyld”

 1. Ser lækkert ud. Jeg vil foreslå at lægge farsbrødet på bagepapir, mens det formes, så er det nemt at transportere over i fadet, og det sparer på opvasken, 😉 Bare et tip!

  Like

 2. Eftersom jeg var ung i 80’erne, er jeg en af dem, der ind imellem laver farsbrød (Karolines kogebog!!). Men her blandes det hele sammen. Din version med fyld lyder rigtig god, så jeg tager den opdaterede version til mig 😉 “Man er vel et moderne menneske”, som Jørgen Ryg sagde.

  Like

  1. Jamen, det er man vel 🙂 Faktisk var der et farsbrød af samme type – et græsk farsbrød – i en af Brugsens små kogebøger fra firserne. Dem fik jeg, da jeg flyttede hjemmefra, og et eller andet sted er der nogle af dem endnu. Man er da bestemt et moderne menneske – men heller ikke helt historieløs 😀

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: