Traditionel andesteg af andebryststeg på ben

Der er ikke længe til Mortens Aften, og det er tid til at se på opskrifter på and. Andebryststeg på ben bliver mere og mere populær. Både til Mortens Aften og til jul. De gode andebryststege på ca. 1500 gram er nemme at tilberede, kødet bliver mørt og skindet sprødt.

Her er opskriften på, hvordan man laver en andebryststeg på ben til en klassisk, traditionel – og ret fantastisk – andesteg..

Man skal bruge:
1 andebryststeg på ben – ca. 1500 g.
2 æbler
10 svesker uden sten
Salt
Peber
Vand

Gnid andebryststegen indvendigt og udvendigt med salt og peber. Fyld hele hulrummet med æbler og svesker. Læg stegen i et ovnfast fad, hæld en centimeter vand i bunden af fadet og stil det i ovnen på 150 grader i halvanden time.

Billede1

Hæld nu vandet fra til sovs og hæld lidt nyt vand ved – det skal også bruges til sovsen. Sovsen er vigtig til en andesteg. Steger man en hel and er der halsen og vingespidserne at koge fond på. Det er der ikke til en andebryststeg. Derfor udskifter jeg vandet undervejs, så der bliver lidt mere at gøre godt med. Hvordan man ellers laver sovsen, kan du se her.

Skru nu ovnen op på 190 grader og steg andebrystet i endnu en halv time.

Billede2

Nu er anden stegt, men ikke færdig. Og her kommer vi til det tidspunkt, hvor du kan vælge.

Enten gør du andestegen helt færdig og griller skindet sprødt med det samme. Husk at hælde vandet fra fadet i sovsen, før du griller.

Eller også tager du anden ud og lader den køle ned, til den er til at røre ved, skærer kødet fra benene, lægger det tilbage i fadet og griller det sprødt, når du er klar til det. Gør du det på den måde, kan du faktisk stege anden frem til dette punkt om formiddagen – eller endda dagen før. Det sker der ikke spor ved.

Jeg vælger altid den sidste metode – ikke mindst, når Mortens Aften er en hverdag – og får på den måde tid til at tage mig af tilbehøret uden stress og jag. Der skal jo en del tilbehør til en traditionel and: Kartofler, både brune og hvide, rødkål (lav det mindst dagen før), æblerne og sveskerne fra anden, den gode andesovs og selvfølgelig asier og tyttebærsyltetøj. 

Det kan du alt sammen tage dig af helt uden stress, hvis du ikke samtidig skal bekymre dig om andestegen.

God fornøjelse.

PS: Julelisten med opskriften på en stressfri julemiddag finder du lige her. Ikke arbejdsfri – men stressfri, og hvem vil ikke gerne have en stressfri julemiddag? 

PPS: Vil du hellere have en knapt så traditionel and til Mortens Aften, kan du prøve at lave andebryststseg på ben med fransk appelsinsauce.  Det er stadig and, men med et lille twist.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Traditionel andesteg af andebryststeg på ben”

   1. Jo, det var gæssene der afslørede ham, og derfor skal de spises 😉 Og ja, det var mere de der interessante tilbehør -Jeg er klar over tilberedningen, tak 😉 vi er så mange, at gås er det gode valg .

    Like

 1. Hvor ser det lækkert ud og man slipper skrog mm, det vil jeg lave til min fødselsdag i november. Hvor mange personer er din opskrift til? På forhånd tak for hjælpen.

  Like

  1. Hej Marianne,
   Det kommer jo lidt an på, hvor meget dine gæster spiser, men de svinder jo en del under stegningen, så mere end 3-4 stykker er der nok ikke til. Min mand tager godt fra, og når vi laver en andebryststeg til os selv, spiser jeg en fjerdedel, han spiser halvdelen, og så er der rester til frokostmaden. Jeg synes, andebryst mætter meget – han synes, det smager godt 😀
   vh/Karen

   Like

 2. Til jul gør jeg også altid anden færdig om formiddagen. Den er meget lettere at skære pænt ud, når den er kold.
  Til Mortens aften skal vi igenigen spise ‘dine’ langtidsstegte lår 😉 og så laver jeg en marineret rødkålssalat til. Der er noget over traditioner, ikke? (Lige indtil man en dag trænger til noget nyt.)
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Lige præcis. Traditioner uden mening giver bare – ikke mening.
   Vi laver nok and med fransk appelsinsauce igen til Mortens Aften – eller måske andelårene – jeg ved det ikke helt endnu. Men jeg kan se, at der begynder at komme gang i opslag på alt med and 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: