Gode opskrifter med lam til påskemiddagen

Påsken er på vej. I morgen eftermiddag starter min påskeferie, og jeg er i fuld gang med at gennemtænke opskrifter til de mange, dejlig forårsfridage.

Medmindre man hører til dem, der under ingen omstændigheder spiser lam, hører der bare lam til påskemiddagen. Her er en række gode opskrifter med lam, der måske kan inspirere lidt?Lammekølle i ovn er klassikeren. Krydret med hvidløg og rosmarin.Her er opskriften på, hvordan man steger sådan en størrelse. Det bliver altid godt.

Lammekøllen kan også steges i en kuglegrill. Det er min foretrukne version – lam har godt af lidt røg. Bliv ikke skræmt over kødets farve – det er røgens skyld. Kødet bliver rødligt, selvom kernetemperaturen er der, hvor den skal være, nemlig på 64-67 grader.

Lam kan tåle både røg og krydderier. Normalt marinerer jeg lammekøllen i mindst nogle timer og gerne natten over. Her er opskrift på en god og krydret marinade.

Marinaden kan også bruges til andre udskæringer af lam. For det behøver jo ikke være lammekølle, vel? En lammeryg er også lækker, og kødet – selvom der ikke er så meget af det – er noget af det møreste. Sådan en er der opskrift på her.

Og hvis man gerne vil nikke til traditionen med lam, men hellere vil have en hot og spicy gryderet i stedet for en steg? Her er en indisk inspireret opskrift, du kan gøre lige så hot, som du magter. Masser af grøntsager, masser af krudt – og en rigtig god anledning til at smovse i Mango Chutney.

Her ligger kødet og hygger sig i marinaden af løg, hvidløg og ingefær.

Er der planer om en picnic, hvis vejret nu skulle blive rigtig godt en dag i påsken, kan man tage lammet med i form af krydrede lammepirogger. Mynte, kanel, chili og andre gode sager giver det hakkede lammekød smag. Piroggerne kan sagtens spises kolde.

En vigtig ting ved lammekød er at skaffe sig af med fedtet. Lammefedt har en meget karakteristisk og ikke særlig behagelig smag. Men behold fedtet på under stegningen – det holder kødet saftigt.

Tilbehør til lammekød kan gå flere veje. Det kommer jeg ind på en af de nærmeste dage, for der er rigtig mange, gode muligheder for at lave noget, man ikke lige får hver dag.

Og rester? Det kommer jeg også omkring i god tid inden påske.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Gode opskrifter med lam til påskemiddagen”

  1. E L S K E R lam. Foretrækker også den grillede version. Afventer spændt dit tilbehør. Mon ikke du byder ind med noget nyt og spændende.
    (PS og forretten til lammenbassen er selvfølgelig solæg. )

    Like

    1. Det skal være, som det skal være 🙂 Jeg elsker traditioner. De er med til at give sammenhæng bagud, og de gør livets begivenheder til begivenheder og ikke bare hændelser 🙂 Er næsten færdig med tilbehørsindlægget…

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: