Lav kulsukker som hemmeligt våben mod skvalderkål

Det er efterhånden nogle år siden, jeg først læste om den lave kulsukker, Symphytum grandiflorum (hvis du vil søge mere om den på nettet), der skulle kunne udkonkurrere skvalderkål. Det var i Camilla Plums bog om blomster.

Jeg kiggede efter den, men fandt den ikke til salg. En dag faldt jeg over en annonce på mellemhaver.dk, og jeg var der som en mis.

Lav kulsukker har nu vokset i haven i et par år, og den danner fine, grønne tæpper, der også er grønne om vinteren. Det er nok det, der gør den effektiv i kampen mod skvalderkålen. Den dækker næsten jorden som en ukrudtsdug. Lige nu blomstrer den med kønne, små hvidgule klokker.

Nu har kulsukkeren bredt sig i det område, hvor jeg satte den først, og i weekenden gravede jeg en flok af dem op og satte dem ind under dronningebusken, hvor der bliver ved med at komme skvalderkål, selvom jeg har været efter dem og over dem hvert år i 15 år.

Når man flytter dem nu, skal de nok passes med vand. Jeg nåede ikke at flytte dem i efteråret, der ellers er den bedste tid til den slags.

Rent umiddelbart er jeg lidt forsigtig, når noget siges at kunne udkonkurrere skvalderkål. For så må det jo være lige så aggressivt og svært at slippe af med igen? Og ligeså kvælende overfor alle andre planter?

Så slemt er det ikke. Kulsukker breder sig, men den er ret nem at få op, hvis den er vokset ind, hvor den ikke skal være. Og så hurtigt vokser den heller ikke. Pænt hurtigt men slet ikke som skvalderkålen, der vokser med lynets hast.

Nu glæder jeg mig til grønt under dronningebusken – et tæppe, der endda også er grønt om vinteren.

Og skulle jeg senere få lyst til at plante noget andet der? Tja – min frygt er, at skvalderkålen kommer igen, hvis ikke det grønne tæppe er lagt ud. Men kulsukker pynter mere end skvalderkål.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Lav kulsukker som hemmeligt våben mod skvalderkål”

 1. Det lyder effektivt, og den er oven i købet rigtig sød med fine blomster, den lille kulsukker.
  (Vi har en bispehue, der med garanti kan slå skvalderkål ihjel hvis kulsukkeren skulle glippe)
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Bispehue dækker også fint. Jeg kan godt lide, at kulsukkeren kun er 10-15 cm høj. og jeg håber på den. Men det skulle være ganske vist ifølge Camilla Plum. Man skal selvfølgelig fjerne det skvalder, man kan, før man planter – det er gjort (av – ømme lænd…)
   Kh, Karen

   Like

   1. Lav kulsukker – jeg har også læst at de skulle kunne hjælpe i kampen mod skvalderkål – men jeg har altså ikke kunnet finde dem.
    Men nu kan jeg jo kigge på mellemhaver .dk – bispehuer har jeg plantet sidste år.

    Kunne det tænkes at du har nogle i overskud på et tidspunkt, såfremt jeg ikke finder dem?

    MVH – flittig læser at dine skriv

    Kirsten

    Like

   2. Hej Kirsten,
    Det er jeg glad for at høre 🙂 Den er der endnu på Mellemhaver.dk. Ellers må du sige til, så finder vi ud af noget. Der skal ikke mange til at starte en hel bestand.
    vh/Karen

    Like

Der er lukket for kommentarer.