Lammekølle. Hvordan? Ovnstegt eller grillet?

Det er ved at være tid til at tænke på påskens lammekølle. Hvordan skal den laves i år? Skal den laves i ovnen? På grillen? Hvordan skal den krydres? Og hvad skal tilbehøret være?

Skal lammekøllen steges i ovnen, er den helt sikre metode at brune den på 225 grader i et kvarter, skrue ned til 160 grader, hælde lidt vand i bradepanden og lade den stege stille og roligt, til kernetemperaturen er 65-67 grader. Lad den trække et kvarters tid, før du skærer den.

65-67 grader giver gennemstegt kød, og det kan jeg nu bedst lide, når det er lam.

Lammekøllen på billedet herunder ser rosa ud. Det er, fordi den er grillet, og den derfor har fået en god gang røg samtidig. Det har lam rigtig godt af.

 

Steges den på grillen, skal den bare have indirekte varme, til kernetemperaturen er den samme som ovenfor. For sådan en på en knap to kilo inkl. ben tager det en god time. Husk, at køllen skal ligge og trække et kvarters tid – også når den er grillet.

En rigtig god krydring laver man af

1 håndfuld hakket mynte
1 håndfuld frisk hakket rosmarin
Saft og revet skal fra 1/2 citron
3 store fed hvidløg
1 spsk revet frisk ingefær
1 spsk muscovadosukker (farin kan også bruges)

Bland det hele og gnid lammekøllen med blandingen inden stegning.

Når man skal vælge tilbehør, er der mange, mange muligheder.

Med mintsauce og kartofler som i England? Italiensk med hvide bønner i tomat og en salat med cherrytomater, hvidløg og masser af basilikum? Græsk med citronkrydrede kartofler og græsk kålsalat?  Fransk med tomatsalat, nye kartofler og dampede asparges? Mellemøstligt med porredip med feta og smeltede peberfrugter med feta og auberginesalat som der, hvor påsken kommer fra?

Alle opskrifterne til tilbehøret har lidt syre, for lam har så godt af tilbehør med syre – ellers kan det godt blive lidt fadt i smagen.

Håber, du har fundet en eller flere opskrifter, du kan bruge til inspiration.

Rigtig god Palmesøndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Lammekølle. Hvordan? Ovnstegt eller grillet?”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: