Myntegele og klassisk engelsk Mint Sauce

I England er mynte et must sammen med lam. Det gælder både den klassiske myntegele og den specielle engelske Mint Sauce med eddike. Når man nu er ude og plukke, kan man ligeså godt plukke til begge dele på én gang.

Til myntegeleen skal man bruge:
100 g mynteblade
1 liter vand
750 g sukker
1 pose gul melatin

Der er ingen pektin i mynteblade, så stivelse er nødvendig.

Skyl myntebladene, kom dem i en lille gryde, tilsæt en liter vand og bring det i kog. Lad det koge en ti minutters tid – til hele huset lugter af tandpasta.

Tag gryden af  blusset, si bladene fra og tryk vandet af bladene. Bring ‘saften’ i kog, tilsæt et brev gul melatin og lad det koge i ét minut. Tilsæt sukker, bring i kog igen og lad det koge i endnu ét minut.

Hæld på atamonskyllede glas og sæt ikke låg på, før geleen er helt kold og stivnet.

Vil man gerne have lidt grønne bladstykker i geleen – det ser fint ud, og så bytter man heller ikke om på sin æblegele og myntegeleen – så hak nogle af de kogte mynteblade fint og put lidt i hvert glas. Det lægger sig på toppen.

Når geleen har stået og kølet i en halv times tid, kan man røre lidt rundt i glassene. Der er geleen ved at stivne lidt, og bladene kan fordeles pænere.

Den halve time kan så bruges til at lave Mint Sauce:
1 dl hakkede mynteblade
1 dl æbleeddike
2-3 spsk sukker

Blend mynteblade med lidt af eddiken. Bring resten af eddiken i kog med sukkeret og hæld de hakkede mynteblade i gryden, når sukkeret er opløst. Lad det simre i 10 minutter, smag til og hæld på et atamonskyllet glas. Opbevares i køleskab og spises i løbet af et par uger.

Til Mint Sauce kan man også bruge frossen mynte, når man pludselig står med en trang til Mint Sauce midt om vinteren. Og det kan jo ske for enhver.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Myntegele og klassisk engelsk Mint Sauce”

 1. Mint sauce kender jeg ikke, men lam og myntegele hører bare sammen i min verden – jeg elsker det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

  Like

  1. Ligesom du er Newyorker By Heart, har jeg et stærkt strejf af englænder, så jeg er vild med den. Den skal bare dryppes sparsomt på kødet som ‘tag-selv’ ved servering. Den er god sammen med traditionelt stegt lam. Den tilføjer syrlighed og friskhed, så retten bliver mere afbalanceret. Prøv bare – det er jo meganemt og ikke særligt omkostningskrævende.

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: