Efterårstømning af drivhuset

Det er rigtigt efterår nu. Efterårsferien er i næste uge, og der har allerede været frost et par nætter i træk.

Drivhuset er ved at være tømt for chili, tomater og tomatillos. Det er kun et spørgsmål om tid, før den frost, der har farvet markerne hvide om morgenen i nogle dage, kommer helt ind i drivhuset og gør kål på de sidste afgrøder og blomster.

Jeg har lavet Jalapeno Jam af de fleste af chilierne.

En smuk, gul Jalapeno Jam i år.

Stærke sager til osten…

De fleste af chilierne var nemlig gule, og med gul peberfrugt blev farven helt uimodståeligt solskinsgul.

Agurkerelish har jeg også lavet. Og inspireret af den gule jam, brugte jeg grøn peberfruft og et almindeligt løg i stedet for et rødløg. Den grønne farve er ikke helt så klar, som jeg havde håbet. Jeg tror altså, de bruger farve i den relish, man køber. Men pyt – det smager fortrinligt.

Tomatilloerne har jeg bare gjort rene og frosset ned. De er lagt enkeltvis i et fad i fryseren. Når de er helt frosne, kan de flyttes over i poser. Så kan man tage nogle stykker af gangen, for man står ikke der med en hel pose, sammenfrosne tomatillo, når man kun skal bruge fem.

Estragonplanterne klipper jeg ned og fryser bladene til estragonmayo og sovs i vinterens løb.

Nu skal plantesækkene slæbes ud fra drivhuset, og så kommer vi til den sørgelige del af efterårsoprydningen derinde. Der skal ryddes for frostfølsomme blomster. Dipladeniaerne skal skæres fri af deres klatrestativer, dryppe af og sættes ind til overvintring. Hibiscusblomsterne og pelargonierne kan holde dem med selskab vinteren over. Men hvor skal jeg dog få plads til alle de andre planter? Hmmm – det plejer jo at gå.

Det er altid så trist at tømme drivhuset for blomster. Det betyder, at det endegyldigt er slut på sæsonen.

Efterårspynten og vinterpynten hjælper nu på humøret.

Det er ret hyggeligt at sætte de ting frem. Madonnaen er ved også ved at få kolde tæer i sin hellighule, og den fine regnfanger fra Mors skal også ind, så den ikke bliver frostsprængt.

Og før man aner, er det igen primulatid.

Det handler om at nyde drivhuset året rundt. Ikke kun om sommeren. Det er jo bare sådan – ligesom når man flytter – at det er sjovere at pakke ud end at pakke ned.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Efterårstømning af drivhuset”

  1. Der har sandelig været gang i landkøkkenet… så flittig, du har været. Tomatilloer har jeg aldrig hørt om, men jeg har google den – det lyder spændende.
    Ja det med nedlukning er knapt så sjovt, men egentlig er der også noget ‘rigtigt’ over det, som jeg godt kan lide. Det er sådan en hyggelig følelse af at gå i hi og glæde sig til lys, varme osv. osv.
    God hyggelig weekend. Kh Lisbeth

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: