En opskrift fra Lina Damgaard Mad & Vin

Jeg har besøgt Lina Damgaard, Lina Damgaard Mad & Vin, for at få en snak om, hvordan det har været at starte en take-away virksomhed i Skivholme, om hvordan de har indrettet sig med professionelt køkken og meget mere.

Sidst jeg skrev om Lina, fortalte jeg, at hun havde lovet mig og jer en opskrift, så også dem, der bor langt fra Skivholme kan få glæde af Linas kogekunst. Den opskrift får I her. Opskriften på den helt fantastiske og lækre esdragonmayonnaise.

Man skal bruge:
2 æggeblommer
1/2 tsk grov sennep (kan udelades, hvis man ikke bryder sig meget om sennep)
1/2 tsk esdragoneddike
Ca. 35 g friske esdragonblade
1,5 dl smagsneutral olie (for eksempel rapsolie)

Find blenderen – eller stavblenderen – frem og blend alle ingredienserne undtagen olie sammen til en ensartet masse. Blend derefter olien i – lidt ad gangen. Smag til med salt og friskkværnet peber. Ret enkelt, ikke?

Hvad skal man så bruge esdragonmayo’en til? Lina foreslår en steaksalat af grillet entrecote i tynde skiver på en bund af babysalatblade pyntet med syltede rødløg, feta, grønne asparges (når de er i sæson), saltede cashewnødder, hjemmelavede croutoner og ærteskud. Og så sprøde, varme pomfritter til. Mums.

Jeg skulle selvfølgelig prøve opskriften med det samme, og det gik snildt med at lave mayonnaisen, selvom den blev noget grønnere end den, Lina laver. Jeg har nok blendet bladene lidt mere? Den smagte i hvert fald fantastisk. Vi havde taget kyllingeschnitzler ud af fryseren til aftensmaden, og jeg improviserede lidt og brugte det, vi nu engang havde i huset:

Sprødstegte kyllingehapsere paneret i pankorasp, serveret på salatbund, og pyntet med syltede rødløg. Pomfritterne blev erstattet af kartoffelbåde, bagt i ovnen. Helt pænt til en mandag…

Virksomheden er kommet strygende fra start, også selvom de for tiden arbejder i et mobilt industrikøkken.

De er i fuld gang med at bygge et ‘rigtigt’ køkken, og når byggeriet er færdigt, flytter Lina Damgaard Mad & Vin ind der og får mere plads at brede sig på. Men indtil videre foregår det altså i traileren, der er fuldt ud godkendt af myndighederne. Det er da smart, at man kan leje sådan en…

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “En opskrift fra Lina Damgaard Mad & Vin”

 1. Den menu er da lige til at få mundvand af! Det er bare ærgerligt at bo 300 km for langt østpå til at prøve den af. You can´t have it all.
  Esdragonmayo ser også delikat ud. Inden længe myldrer min esdragonplante op. Så skal den bestemt prøves. Der er en og anden afficionado i nærmeste boble, tror jeg. Bearnaisesauce er i hvertfald et stort hit.

  Like

  1. Right – you can’t have it all 🙂 Men måske du kan hive lidt inspiration ud af menuen til noget, du selv kan lave. Og billederne på Linas side er god inspiration til, hvordan retterne kan serveres, så de også er lækre for øjnene. Jeg vil rigtig gerne have en ægte fransk esdragon i haven, men de har det med at dø for mig, når det bliver koldt som i år.

   Like

   1. Jeg forærede en bid af min franske esdragon til min svigerinde. Hun satte den i drivhuset og den stortrives der.
    Min står på terrassen tæt ved hushjørnet mod syd. Der er meget dræn samt ly for den værste blæst. Jeg mangler aldrig esdragon om sommeren. Den har vokset der i mere end 10 år
    Jeg har skam studeret Linas meny mhp inspiration..

    Like

   2. Jeg vil prøve esdragon igen – måske i højbedet, hvor jeg har middelhavsurter? De er allesammen gået til, da vi fik 20 graders frost, så der skal nyplantes.
    Menuer er i det hele taget rigtig god inspiration 🙂

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: