Lille træ af Mariebær

I går blev der tid til at lege lidt, og jeg lavede et lille træ af de kønne Mariebær fra rosenhækken ved pavillonen.

De små hyben holder fantastisk længe, hvis man har haft tålmodighed til ikke at plukke dem før nu, hvor de er helt modne.

Plukker man dem tidligere på året, rynker de både mere og hurtigere – og deres farve er heller ikke så ensartet rød. Det kan så være ok, hvis man gerne vil have et mere flammende udtryk, men det er i hvert fald vigtigt, at man ikke plukker dem før, man skal bruge dem. De tørrer hurtigt, og de små og nu meget sprøde stilke knækker let.

Den lille potte passer lige til et lille træ…

Det er både nemt og hurtigt at lave sådan et lille træ. Jeg plukkede en stor buket – der skal altid flere til, end man tror – og brugte et grillspyd som centrum til at holde grenene lige. Så arrangerede jeg dem omkring grillspyddet, til de dannede en fin krone, viklede vindseltråd stramt omkring ‘stammen’ og stak dem ned i en lille potte.

Nu står det lille træ i stuen og pynter, og det kan det blive ved med rigtig, rigtig længe. Efterårspynt, der sagtens kan glide over i at være julepynt lidt senere på året – måske anbragt i en større dekoration?

Det næste, jeg vil lave med Mariebærrene er en krans. Der skal rigtig mange bær til, men man kan ligeså godt plukke dem, før musene æder dem. Mus er vilde med Mariebær… Det har jeg lært på den hårde måde, da de gnaskede sig igennem det lager, jeg havde lagt i drivhuset.

Vi plantede en hel række multiflora roser for nogle år siden – købt billigt i en skovplanteskole. Jeg tror, det var noget med en 20’er pr. plante. Fragten var i hvert fald dyrere end planterne…

Nu høster vi… herligt!

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Lille træ af Mariebær”

  1. De er meget søde, og her i byen havde vi i mange år store buske omkring hvor man kunne holde med bilerne. Da havde jeg og andre stor glæde af dem når der skulle laves kranse om efteråret. Men så blev de fældet og plantet græs også smukke vilde roser forsvandt derfra, er så synd og ikke nær så kønt som det var.
    Dit træ er rigtig fin og smuk at have til at stå og pynte.

    Like

    1. Det er rigtig synd for både jer og for fugle og mus. Alt skal bare være nemmere at holde, og så pyt med herlighedsværdierne. Det er jo en gave at kunne gå ud i naturen og finde ting til pynt derhjemme.

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: