Pirogger med krydrede rester af lammekølle

Hverdag igen. Det eneste gode, man kan sige om den her mandag, er, at den er en tirsdag.

Påsken gik – som altid – lige lidt for hurtigt.

Jeg er slet ikke klar til at blive ramt af hverdagen.

Kun én ting er jeg klar med: madpakken. Overlevelsen er sikret. En af de pirogger, vi lavede i går af rester af lammekøllen, ligger klar til at blive puttet i tasken.

Opskriften til dejen har jeg sakset direkte fra Brødrene Prices russiske pirogger. Her er linket til DR’s website, hvor opskriften står. For nemheds skyld, gentager jeg den her, nu hvor ophavsretten er behørigt angivet.

25 g gær
2 dl lunt vand
2 spsk olie
1 æg
1 tsk salt
6-7 dl hvedemel
1 æg til pensling

Rør gæren ud i vandet, tilsæt olie, æg, salt og 6 dl mel – ælt og tilføj mere mel, hvis dejen er for klistret. Den skal være håndterbar. Lad den hæve i en times tid, og lav fyldet imens.

Fyldet består af:
200 – 250 g stegt lammekød skåret i små tern
1 hakket løg
3 fed knust hvidløg
1 tsk hele spidskommenfrø
1 drys kanel
2 spsk koncentreret tomatpure
1 tsk sambal oelek (eller efter smag)
2 håndfulde hakket frisk mynte
En sjat vand

Steg løg og hvidløg klare på en pande i lidt olie og tilsæt krydderier, tomatpure og en sjat vand. Lad blandingen simre en ti minutters tid. Tilsæt kødet og lad det koge igennem, så smagen bliver kogt godt sammen. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis det bliver for tørt. Tag panden af blusset og rør den hakkede mynte i.

Del dejen i 8 klumper, som trykkes runde, flade og tynde. Læg et par skefulde fyld på – pas på ikke at fedte kanterne til. Det gør pakkerne sværere at lukke.

Fold dem sammen på midten og tryk kanterne sammen med en gaffel. Smør piroggerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i 20 minutter.

Smager godt både varme og kolde med salat til.

God tirsdag efter påske – en meget mandagsagtig tirsdag…

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Pirogger med krydrede rester af lammekølle”

 1. Jeg lavede disse pirogger i går. Jeg erstattede lidt af hvedemelet med fuldkornsspelt så de blev lidt grovere. Der kunne sagtens ha’ været lavet flere end 8 af denne mængde dej, tænker jeg. De smagte skønt og det er en genial måde at bruge en rest kød på.

  Like

 2. Åhhh mums siger jeg bare. Jeg må godt lave dem selvom jeg ikke har brug for en madpakke ikk? Hehe… glæder mig til at smage dem
  Rigtig god dag

  Knus Lone

  Like

 3. Hej Karen – jeg sidder med de samme tanker – om hverdag og påsken der bare sådan lige har passeret forbi 🙂 Men du er godt forberedt – de ser virkelig lækre ud dine pirogger, dem må jeg have prøvet.
  God hverdag 🙂

  Like

  1. Tak i lige måde, Jette. Du har vel haft rigtig travlt her i helligdagene – et præstemaraton kan man vel godt kalde påsken. Men en skøn række helligdage er det også – lige bortset fra langfredag… Håber, du får et par rolige dage efter indsatsen 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: