Solbærtærte

En solbærtærte skal der næsten til i solbærsæsonen.

En helt almindelig, klassisk, gammeldags solbærtærte. En sprød og sød tærtedej sprængfyldt med solmodne solbær. I sådan en tærte er det ekstra vigtigt, at bærrene er helt, helt modne, ligesom jeg skrev i indlægget om solbærmarmelade. De skal have den der solmodne, krydrede smag. Her får du opskriften.

Til tærtedejen skal du bruge:
200 g mel
75 g smør
2 spsk flormelis
1 æg
1-2 spsk vand

Bland mel og flormelis og hak smørret ud i blandingen. Det er nemmest med en foodprocessor/minihakker. Tilsæt ægget og lidt vand og kør, til det begynder at hænge sammen. Vend dejen ud på bordet og tryk den sammen til en kugle. Læg den færdige dej på køl i mindst en times tid. Rul den ud og læg den i et godt smurt tærtefad. Jeg bruger min silikonetærteform, som du kan se her i indlægget om rabarberkage. Den er 23 cm i diameter.

Til fyldet skal du bruge:
400 g solbær
1 spsk kartoffelmel med top
1 dl sukker

Bland sukker og kartoffelmel. Hæld solbærrene over tærtebunden og drys sukkerblandingen over bærrene. Bag tærten i en halv times tid på 200 grader.

Lad den køle af, før du sætter kniv og tænder i den.

Tærten kan serveres med cremefraiche eller flødeskum. Men det bedste er nu at få den med lun creme til. Den bløde creme passer perfekt til solbærrene. Og cremen laver du sådan her:

2 æggeblommer
2 tsk Maizena
2 spsk sukker
1 stang vanille
 3 dl sødmælk

Skrab kornene ud af vanillestangen. Pisk æggeblommerne sammen med majsstivelse og vanillen i en lille gryde. Tilsæt mælk og varm op – pisk i cremen til den tykner  – den skal nå til lige under kogepunktet – endelig ikke koge, for så kommer der klumper i. Som du kan se på billedet, lod jeg den få lige lidt for meget. Men den smagte nu godt alligevel.

Nu har du opskriften på en solbærtærte, som mormor, oldemor og sikkert også tipoldemor lavede den. Kartoffelmel blev opfundet i anden halvdel af 1800 tallet, så lige siden den tid har man vel lavet tærte på den måde. En tærte uden dikkedarer – bare med masser af dejlige, fuldmodne solbær.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Solbærtærte”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: