Høst

I går aftes kørte vi hjemad sent. Lige på den tid, hvor det begynder at blive mørkt.

Hvedemarkerne lyste i halvmørket, og vi snakkede om, hvordan sommeren nu er gået fra væksttiden til høsttiden. Et høstlandskab som fra et guldaldermaleri var det, vi kørte igennem.

Det er igen blevet høsttid. Vinterbyggen er høstet de fleste steder, og nu er hveden begyndt at nikke – et sikkert tegn på, at den er moden og klar til høst. Når duggen er væk i dag – omkring middagstid – starter det, og det bliver ved, til duggen falder igen i nat.

Brummen af mejetærskere med støvskyer i kølvandet, bip fra ‘tank-fuld’ alarmen, kornvogne i fast rutefart efterfulgt af pressere og vogne højt stablede med store halmballer. Herlig aktivitet. Nu skal frugterne af vinterens og forårets arbejde køres hjem.

Vi ser en farlig tid i møde med global fødevaremangel. Russerne stjæler Ukraines afgrøder og bomber udskibningshavnene. Det gælder om at få mest muligt ud af hver kvadratmeter alle andre steder, og det kan – og gør – en god landmand.

De danske politikere er ramt af en ubærlig arrogance. EU har tilsidesat braklægningskrav på grund af den kommende fødevarekrise, men de danske politikere siger nej tak til tilbuddet og fortsætter i samme skure, mens de taler om ‘grøn’ ditten og datten. De vil ikke lade jorden dyrke. Det er en ufatteligt elitær holdning, der gør mig helt syg. Lad da bare folk sulte rundt omkring, hvis vi kan pudse den grønne glorie. Det kommer fra dem, der er sikre på altid at have råd, og det rammer de fattigste. Føj.

Nå – det var vist en onsdagstanke, der smuttede ind på en lørdag. I hvert fald elsker jeg høsttidens fuldmodenhed, og jeg elsker selv at høste i haven og fylde glas og fryser.

Tomaterne modner i drivhuset sammen med chilier, vi har høstet masser af squash – og bær. Hindbær, ribs og solbær. Der bliver vist også en smule af de forvildede stikkelsbær, og hyben skal der også plukkes. De skal fryses og bruges i mad til vinter. Et dejligt, farverigt vitamintilskud i januar, der minder om den gode tid forude.

Landskabet omkring os forandrer sig hen over sommeren. Fra forsommerens lysegrønne marker og løv til højsommerens mørkere farver – og nu til den gyldne høsttid. Vi ser det, for det er lige udenfor haven.

Du skønne livets orden,
at der på forår følger høst,
at der er mer end vorden,
og mer end ungdomslyst:
Bring korn i lo og lade,
Bring frugt bag dunkle blade,
Bring hjertet fred og trøst.
Fra ‘En stille høstlig brusen’.

God weekend!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Høst”

 1. Ideologi trumfer sund fornuft i overskudssamfund, som DK. Så, plant og høst! Og læg til side til dårlige tider.
  De syltede rødløg er FANTASTISKE! Nærmest slik🤗

  Like

  1. Det har du ret i, Katinka. Det gælder også en række andre områder, hvor overskudssamfundet får fikse ideer. Se lederen i Jylleren i dag, hvis du kan 🙂 Og rødløgene? Sådan skal de bare smage 🙂

   Like

 2. Hvis vi ikke havde 25 millioner svin, ville der være rigeligt med korn til menneske føde, når du smider 10 kg hvede i en gris får du kun 1 kg kød, hvorimod de 10 kg kunne bruges til at bespise 10 personer, så nej halver svinebesætningen i Danmark og genopret vores natur, vi skal vænne os til at spise meget mindre kød, mere bæredygtig kød.

  Like

  1. Det er nok en lidt forenklet måde at se tingene – forenklet eller ideologisk, hvilket ofte er det samme. Vi spiser ikke 25 mio. svin i Danmark. De er en væsentlig del af Danmarks eksport, der giver os penge til at købe andre ting. Vi ville komme til at mangle rigtig meget, hvis vi ikke havde eksporten. Knive, glas, penge til uddannelse og velfærd.
   vh/Karen

   Like

 3. Det bringer igen minder frem på nethinden. Far stod bag på mejetærskeren og skiftede kornsække, så når det blev aften og han kom ind, var han helt sort af støv. Det kan heller ikke have været særligt sundt helbredsmæssige, men sådan var det jo dengang. Der er også en speciel luft præcis her i høsttiden som jeg husker. Mange dejlige minder og hvor er det godt at have dem 🤗🤗.

  Like

  1. Han har nok tænkt dengang, hvor skønt det var med en mejetærsker i forhold til den gammeldags høstmetode. Det er sjovt, som mange af de gamle landmænd har levet liv, vi tænker på som absolut både farlige og usunde, og alligevel blev mange af dem over 90. Jeg håber, din far var en af dem 🙂
   Og du har ret. Gode minder gør glad, og den særlige høstduft kalder dem frem. 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: