De bedste med rosenkål

Det er sæson for kål. Kål er sundt, og kål smager godt, når det er tilberedt rigtigt. Jeg er særligt vild med rosenkål – minikål, som jeg omdøbte rosenkålene til i går – og de kan bruges i rigtig mange retter. 

For nogle år siden lavede jeg en top 5 liste med retter med rosenkål. Den har jeg opdateret i dag, for nye yndlinge er kommet til.

Rosenkål kan spises rå, hvis man kan lide det – jeg synes, de er lige til den bitre side. Derfor er opskriften på lun rosenkålsalat med ingefær og ristede peanuts med kogte rosenkål. Rensede, delt i kvarter og lige kogt en lille smule og vendt i en krydret dressing, mens de endnu er varme.

Farsfadet her er comfort food af den bedste slags. Fars, grøntsager og bacon. Den ret bliver man bare ikke træt af. Opskriften har ligget på top 10 over de mest populære opskrifter her på siden hver vinter siden ’14, hvor den blev lagt på.

Opskriften fra i går – de små, sprøde parmesanbagte rosenkål – er en ny favorit. Lidt mere omstændelig at lave, men absolut værd at bruge de fem minutter ekstra på. De er også lidt anderledes, og det er ingen skade til.

Ovnbagte rosenkål med sprød parmesanskorpe

Det samme gælder de citronbagte rosenkål, man kan blande i salaten. Salat er altid lidt bedre, hvis der er puttet noget kogt, bagt eller stegt i. Glaserede tern af selleri, græskar eller som her rosenkål.

Men også den sorte gryde med Sorte Nat øl

Jeg ved ikke, om man kan købe netop den øl længere, men en Guinness kan også gøre det – eller en anden kulsort øl.

er en vinterklassiker. Den kan også laves med oksekød i tern, hvis man vil. Og for den sags skyld også med andre kødtyper – jeg har lavet den samme med kyllingeoverlår, og hvad er ikke godt med kyllingeoverlår?

Oksekød med efterårsgrønt i natsort øl

Det er lidt sjovt at lege med faconerne, når man laver mad. Her er farsen puttet i muffinformen, og det er da ret dekorativt. Størrelsen gør dem også gode i madpakken. Men selvfølgelig kan man lave dem som et almindeligt farsbrød, hvis man vil. Farsen er blandt andet krydret med et revet Belle de Boskoop æble. Æbler og svinekød passer så godt sammen.

Farsmuffins med rosenkål

Der er altså mange ting, man kan lave med rosenkål ud over at koge dem. Men vælger du at koge dem, så kog dem ikke for længe – og heller ikke for kort tid. En 7-8 minutter er fint. Rester af rosenkål er gode i salaten, i en tærte eller som ‘brase-rosenkål’.

Nap en pose med hjem, hvis du handler i dag – og hvis du vil lave lidt lige en anelse sundt tilbehør til valgflæsket.

Rigtig god tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: