Tre slags benløse fugle

Benløse fugle er en hyggelig simreret, man har tid til at lave i weekenden. Halvanden time skal kødrullerne simre. Det er god, kraftigt smagende vintermad.

Her er tre forslag til, hvad dine benløse fugle kan smage af: traditionelt med bacon og løg og suppeurter i sovsen, som de gode ruller i en kraftig tomatsovs, vi fik på Il Frantoio i Marcialla – eller forklædt som vildt.

Alle tre opskrifter er ret nemme at gå til. Yderlår fra okse/ungkvæg er den helt rigtige udskæring til benløse fugle. Yderlår i tynde skiver. Og man skal bruge 1-2 pr. person afhængigt af både skivens og personens størrelse.

Til de traditionelle ruller

skal man have fat i bacon og løg og suppeurter til sovsen. Her laver jeg opskriften med 8 ruller:

8 skiver yderlår
Løg og bacon til fyld
Selleri, gulerødder, løg i grove tern
2-3 spsk tomatpure
3/4 l oksebouillon
3-4 laurbærblade
Timian – et par kviste
1 spsk hele peberkorn
Salt og peber
Smør til bruning
Lidt Maizena til at jævne sovsen med

Bank skiverne let, læg en halv til en hel skive bacon på kødet og drys med hakkede løg. Rul skiven til en fast rulle og hold rullen sammen med sådan en pindemadstandstik.

Gør grøntsagerne i stand og skær dem i grove tern.

Brun rullerne i smør i en stegegryde. Tag dem op fra gryden og svits nu  grøntsagerne i en fem minutters tid. Tilsæt tomatpure, bouillon, laurbærblade, timian og peberkorn. Kom rullerne tilbage i gryden. Bring gryden i kog, skru ned, så det hele simrer. Lad rullerne simre halvanden times tid.

Nu skulle rullerne gerne være møre, så de skal op på land igen.

Si sovsen og kog væden lidt ind. Grøntsagerne er kogt til ukendelighed, og al smagen er i sovsen, så dem skal du ikke bruge mere. Smag sovsen til med salt og peber og jævn den – giv den eventuelt et skud kulør for det kunstneriske indtryk. Varm rullerne i sovsen og server med en god kartoffelmos til. For eksempel kartoffelmos med kål og citron.

Fremgangsmåden er næsten den samme til de to andre slags benløse fugle. Det er kun sovs og fyld, der er forskelligt. Her har du opskriften på de italienske benløse fugle.

Til de italienske ruller er en salat, sprøde kartoffeltern og kogte hvide bønner med rosmarin godt tilbehør.

Og her er opskriften på de vilde, benløse fugle i den lækre, gammeldags vildtsovs med blå ost og ribsgele.

Mosen med kål og citron er også rigtig god til den ret her.

Ligesom alle andre gryderetter, smager det næsten endnu bedre dagen efter. Så har du tid, skulle du lave dem i dag, hvis de skal spises i morgen. Ellers kan du lave dem om formiddagen og lade dem trække til om aftenen.

Rigtig god fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Tre slags benløse fugle”

  1. Det er nemlig rigtig rart at have helt styr på maden i god tid, før gæsterne kommer. Jeg er ikke meget for det der med ‘så hjælper vi allesammen med at få maden på bordet’. Jeg er lidt af en køkkendiktator 🙂

   Like

   1. Jeg har det på samme måde. Maden skal være forberedt mest muligt. Kan slet ikke overskue at nogen gerne vil hjælpe mig i køkkenet. Det stresser mig voldsomt 😬

    Like

   2. Det er nok noget med, at vi er det, man kalder introverte. Ikke indadvendte, men sådan nogle, der har brug for enetid i hjernen for at være udadvendt 🙂 Vi har også en ide om, hvad middagen skal blive til, og så dur det bare ikke, at nogen skærer kartoflerne i tern, når vi vil lave hasselbachkartofler 🙂

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: