Skolelukninger

I morges kom der ikke det ventede indlæg. Jeg er allerede blevet spurgt om, hvad der dog kunne være galt? Ikke noget hos os. Men jeg brugte tiden på at skrive noget andet. Et udkast til et brev til byrødderne og til Undervisnings- og børneudvalget i kommunen.

Der er planer om at lukke overbygningen i vores lokale skole. Og vi ved alle sammen, hvad det er starten på. En uddød landsby.

Skolen ligger i nabolandsbyen Herskind. Herskind har haft en befolkningstilvækst på 25% i de senere år. Og en af grundene til, at folk flytter dertil, er pasnings- og undervisningsmuligheder for alle børn. Fra de bliver født, til de går ud af skolen.

Der er også et aktivt sportsliv omkring skolen og hallen i byen. De unge fra Skivholme og andre landsbyer omkring Herskind går i skole der, og de bruger store dele af deres fritid på aktiviteter af alle mulige slags i hallen og på skolens sportsbaner.

Skal de nu fragtes til nærmeste større by, bliver der stille på banerne. Lokaler i skolen vil komme til at stå tomme. Der vil ingen konfirmander være i kirkerne. Byen vil blive til en soveby og ikke et sted, hvor man lever sit liv, hvis de unge er væk hele dagen og noget af aftenen hver dag.

Vi er nødt til at gøre noget. Man siger, at en landsby er en taburet med tre ben: Foreningslivet, kirken og skolen. Fjerner man et ben fra en taburet, vælter den.

Jeg ser et mønster i det. De lukker busruter, de lukker skoler, og de gør det sværere og sværere for folk at bo på landet. Alt skal centraliseres i byerne. Måske for at få udlejet alle lejlighederne i deres nybyggede højhuse? Måske for at grabse flere udligningskroner til byen? Eller er det bare, fordi kommunerne har leget jordspekulanter og købt usælgelige villagrunde i udkanten af de store byer?

Jeg kan mærke, at der også er et læserbrev på vej…

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Skolelukninger”

 1. Jeg tror du har fuldstændig ret.
  Alle ben skal være intakt og så er det ærgerligt at ødelægge den tilvækst der har været.
  Men nogle gange er det tåbelige beslutninger som tages.

  Klem og god dag
  Charlotte

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: