Sherrysyltet selleri og andet godt

For tiden gør jeg en del i at sylte grøntsager. Det er så dejligt at have syltede grøntsager i køleskabet som tilbehør til sandwich og til at forvandle en kedelig salat til en spændende en af slagsen.

Her er det sherrysyltet selleri, og til det skal man bruge:

 • Knoldselleri skåret i tændstikstave – nok til at fylde glasset
 • Lige dele sherryeddike og sukker.

For eksempel 2 dl sukker og 2 dl sherryeddike til et halvliters sylteglas tætproppet med selleristave.

Kog eddike og sukker sammen, kog selleristavene i lagen i to minutter og kom det hele over i glasset. Når det er kølet af, skal det opbevares på køl. Stængerne holder sig sprøde og lækre mindst 14 dage på køl – hvis du da ikke har spist dem før.

Når du læser opskrifterne på syltet selleri, syltet fennikel

og syltede rødløg,

opdager du hurtigt, at det i det store og hele er samme fremgangsmåde, jeg bruger til de faste grøntsager, og at det er ret enkelt. Forholdet mellem eddike og sukker er det samme. Én deciliter eddike til én deciliter sukker.

Men – man kan variere, hvilken type eddike der skal bruges. Og man kan tilsætte diverse krydderier og krydderurter. Til selleri er sherryeddike er rigtig god. Til rødløg og fennikel foretrækker jeg æbleeddike.

Er det syltede peberfrugter, du overvejer, skal der lige lidt forudgående saltning til. Dem finder du opskriften på her.

Det næste, jeg vil sylte, er gulerødder – måske også bladselleri? Dem er der stadig mange af derude. Jeg kan forestille mig, at de også bliver lidt af en delikatesse, når de har trukket et par dage i den sursøde lage. Og at de små skiver vil være ret dekorative.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Sherrysyltet selleri og andet godt”

 1. Så lækkert Karen. Du er simpelt hen så energisk og fyldt med gode idéer, og tak fordi du deler. Bliver altid så inspireret og får endnu mere lys til at “lege” i mit køkken.
  Rigtig god dag

  Knus Lone

  Like

 2. Oven i et sildeglas ligger der den smarte si, som er lige til lægge øverst i glasset på hjemmesyltede ting, der har tendens til at flyde op over lagen. Skulle den lugte af sild efter sæbevask, lægger jeg den i fryseren, så forsvinder lugten. Har jeg købt en blomst, som er lidt for lille til en skjuler, sætter jeg potten oven på en ‘sildesi’, så blomsten ikke drukner i skjuleren. Dem har jeg altid nogle på lager af.

  Like

 3. Jeg bliver simpelt hen så imponeret over det, du når, og dine opskrifter. Sådan nogle rigtig anvendelige husmorting, der hverken vælter indkøbslisten, budgettet eller tidsplanen.
  Der var øko-fennikel på tilbud i går, så den opskrift tager jeg i dag. Men glæder mig til at prøve selleri. Og alt det andet.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Hvor er jeg glad for at høre det, Lisbeth. Jeg prøver jo netop på at give opskrifter og tips til mad, der er til at gå til, men som alligevel har lidt ekstra pift.
   De der opskrifter med en teskefuld af noget dyrt og en dråbe af noget dyrere, der skal røres med let hånd i otte timer – det er slet ikke mig 🙂
   Jeg tror også, mine opskrifter bliver brugt i det virkelige liv, for de bliver i hvert fald læst meget. Især her i efteråret, hvor folk vender sjælen lidt mere ind i huset.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: