Hjemmelavet rullepølse

Hjemmelavet rullepølse.

Jeg har fået min mormors gamle rullepølsepresse i julegave. Den er fra halvtredserne, vil jeg tro (nu skal man jo være forsigtig med årstal – tænk på Guldskålen), og den er faktisk ret flot.

Billede4

Betydeligt mere gedigen i skrueværket end dem, man kan købe nu.

Billede5

Den skal stå fremme til pynt, men den skulle nu også lige prøves til det, den egentlig er beregnet til – nemlig rullepølse.

Vi havde et slag fra årets gris i fryseren, så det var oplagt at forsøge sig med at lave rullepølse selv. Det er faktisk ikke så svært, som jeg troede – men sådan er der jo så meget, der er. Du skal derfor ikke holde dig tilbage, hvis du har sådan en presser i gemmerne.

Til rullepølsen skal man bruge:
Saltlage af 2 liter vand, 2 dl salt og 2 spsk sukker
1 svineslag

Tø slaget op og lad det ligge i saltlage et halvt døgns tid.

Bred det ud på et stort skærebræt

Billede1

og drys med
1 revet løg
2 spsk groftmalet sort peber – jeg knuste det i morteren
3-4 hele allehånde – også knust i morteren
4 blade husblas klippet i småstykker

Billede2

Rul slaget stramt sammen og snør det grundigt.

Kom pølsen i en gryde med koldt vand og kog den, til kernetemperaturen når ca. 70 grader. Det tog lige knap to timer for mit slag, men det afhænger jo af tykkelsen.

Billede3

Lad pølsen køle af i vandet.

Pres den ned i rullepølsepressen og skru til – stramt, men ikke så pressen sprækker. Det var den lige ved. Lad den stå i køleskabet til næste dag – i et fad – den drypper.

Billede8

Så er der rullepølsemadder til alle – med løgringe og sky.

Billede7

Klassisk og godt – og ret sjovt at prøve selv.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Hjemmelavet rullepølse”

 1. Herhjemme er det manden, der står for rullepølserne. Når den er kogt og afkølet i vandet pakker han den ind i staniol og en frysepose inden han putter den i presseren. Så er der nemlig ingen rengøring dagen efter 🙂

  Like

 2. Åh… sådan en gammel svend har jeg også… Det er dog efterhånden mange år siden jeg har prøvet at lave rullepølse….. Det var i mine “unge dage” !!!! 🙂 🙂 🙂
  Men gode er de – de hjemmelavede…

  Like

 3. Jeg er lige så heldig som dig at have arvet en god gammel rullepølsepresser. Ved juletid bliver den brugt.Tænderne løber helt i vand ved synet af din lækre rullepølsemad. En øl til og den hyggelige frokost er hjemme.
  Hilsen Ellen

  Like

 4. Hej Karen. Tillykke med din rullepølsepresse – hvilket herligt ord 🙂 Og dit resultat ser godt nok fint ud – og du har helt tjek på hvad den indeholder.

  Like

  1. Der er mange herlige ord til, og rullepølsepresse er bestemt et af dem. Den er overraskende nem at bruge – jeg har altid syntes, at det med hjemmelavet rullepølse var omgærdet af en smule mystik. Det er et overstået kapitel nu 🙂

   Like

 5. Jeg har før jul nydt denne hjemmeside. Nu kommer disse indlæg ikke mere til min indbakke. Hvorfor mon?
  Vh. Betty

  Like

  1. Hej Betty, Det er da mærkeligt. Jeg kan se, at din mailadresse står på listen over dem, der skulle få en automatisk mail, når der kommer nye indlæg. Gad vide, om det er en generel fejl? Har du kigget i den folder med uønsket post? Det kan jo være, at spamfilteret har fanget den? vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: