Saint Patrick’s Day

I dag er det Saint Patrick’s Day, irernes dag, hvor de fejrer Saint Patrick, der drev alle slanger ud af Irland, så der den dag i dag ikke er slanger at finde på øen. Godt gået, Saint Patrick.

Jeg har før skrevet om, hvordan vi oplevede fejringen af dagen i Nashville for et par år siden. Det var en fest, og den viser, hvordan amerikanerne, der består af folk fra så mange lande, er gode til at fejre hinandens festdage. For sikken fest det var.

Det er hyggeligt at mindes, og vi fejrer derfor også altid Saint Patrick’s Day. Normalt laver vi en Guinness Gryde på dagen. Men man kan også lave mange andre irske retter. Irish Stew, der egentlig bare er en lys stuvning med lammekød, ærter, gulerødder og kartofler for eksempel.

Guinnesgryde bagt som pot pie.

Eller hvad som helst med kartoffelmos og kål. Kartoffelmos med spidskål og citron kommer tæt på den irske ret Colcannon. Den kan også laves med grønkål.

Man kan bage et brød med bagepulver i stedet for gær – soda bread, kalder de det. Brødet skal være med groft mel, og det kan fyldes med rosiner og tørret frugt og spises friskbagt med smør på. Det lyder godt. Jeg har ikke prøvet det, og jeg når det heller ikke i dag. Vi må vente med at fejre dagen til weekenden, og der vil jeg bage sådan et brød. Går det, som det skal, kommer der en opskrift, så vi kan have den på plads til næste Saint Patrick’s Day.

For jeg har lært af amerikanerne, at vi skal fejre alt det, vi kan. Det er ikke forkert at tage nye traditioner til sig og fejre andre dage end ens egne. Bare man ikke glemmer dem i benovelsen over at være så frygteligt international. Lidt ligesom altid at huske at flage med Dannebrog også, når man flager med andre flag. Måske er der en ukrainsk mærkedag, vi skal fejre? Måske kan vi få en Saint Patrick til at drive slangerne ud af Ukraine – og ud af Kreml?

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Saint Patrick’s Day”

 1. Ja, vi skal fejre og mindes.
  Jeg har et par gode bud på en helgen for Ukraine – desværre dog ikke med festdage lige i nærheden.
  1. Sankt Josaphat Kuntsevych (staves på rigtig mage måder) der prøvede at skabe fred og enhed (12. november).
  2 Sankt Karol Stepien (Pater Hermann), der blev myrdet af nazisterne mens han tog sig af folk, der skulle henrettes. Han er kendt for dette citat: “Where there are sheep, there must also be a shepherd. Pastors cannot leave the believers!” som han sagde, da nazisterne invaderede den del af landet, han opholdt sig i (19. juli).

  Like

 2. Ja, i Kreml kunne de nok trænge til at få slanger og utysker drevet ud. Når Putin på et tidspunkt er fordrevet, må man håbe, at russerne indser fornuften i at sætte tidsgrænse for åremålet af landets ledelse og indfletter nogle nødbremser i grundloven.
  De mangler nu.
  Magt korrumperer og total magt korrumperer totalt. Det er sket for Putin ligesom det skete for Hitler.

  Like

   1. Nej, det er ikke optimistisk læsning, men desværre nok ret realistisk. Putins magtbrynde er uendelig og hans had og misundelse mod demokratierne i den vestlige verden ligeså. Jeg har siden annekteringen af Krim haft en klar fornemmelse af fare for de Baltiske lande, Polen, Finland og Sverige. Han har udraderet alle politiske opponenter og kalder nu de borgere, som vover at protestere for landsforrædere og femte kolonne vestlige agenter. Dyb respekt for de modige mennesker, som vedbliver at protestere. Generalen formoder, at et personattentat mod Putin vil blive effektueret, såfremt atombombetruslen bliver fremrykket. Man må håbe, at han får ret.
    Jeg har længe ment, at assistance med at beskytte luftrummet over Ukraine burde realiseres, trusler eller ej. Hvis vi uafladelig nøler, får Putins foragt endnu større spillerum og så smider han den nok alligevel. Hvad med at lægge en trumf mellem Sverige og Finland? Stir up things.. Putin er jo fuldt ud klar over, at han er ved at initiere WW3.
    Måske er han reelt syg og har intet at tabe? Så lad da resten gå med ned -incl vores børn, børnebørn og alt, hvad vi har kært.

    Like

   2. Jeg tror heller ikke, det her ender godt… Der er virkelig alt for meget, der minder om slut 30’erne. Mon startskuddet til tredje verdenskrig ligesom anden også bliver en invasion af Polen?

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: