Guinness-gryde til Saint Patrick’s Day.

I morgen er det den 17. marts. Irlands helt store festdag, Saint Patrick’s Day. Den dag har jeg før skrevet om. Om Saint Patrick, der drev slangerne ud af Irland, og om dengang vi var i Nashville den 17. marts, og hele byen festede, der var musik overalt, og alle var klædt i grønt – Irlands nationalfarve.

Irlands nationale symbol er en trebladet hvidkløver – en shamrock, og nationaldrikken er uden tvivl Guinness.


Hos os er det blevet en tradition at fejre Saint Patrick’s Day med en irsk gryderet med oksekød, grønt og – selvfølgelig – Guinness.

Man skal bruge:
800 g oksebov i tern
2,5 dl Guinness
2,5 dl oksebouillon
4 store gulerødder i skiver
2 stængler bladselleri i tern
1 stort hakket løg
2-3 laurbærblade
Salt og peber
Olie til stegning og mel til jævning

Brun oksekødet på en pande – i flere portioner, så det steger og ikke koger. Vip det brunede kød over i en gryde og svits også grøntsagerne på panden. Vip dem over i gryden til kødet og tilsæt Guinness, oksebouillon og laurbærblade.

Lad det hele simre i halvanden times tid, til kødet er godt mørt. Smag til og jævn sovsen med almindelig meljævning.

Nu kan man vælge at spise retten som en gryderet. For at blive i det irske bør tilbehøret være en form for kartoffelmos – gerne den med kål og citronskal. Irerne kalder kartoffelmos med kål for Colcannon.

Man kan også putte hele herligheden i et ovnfast fad og dække det med et låg af den slags dej, vi normalt bruger til pot pie.  Det er min yndlingsversion, og det er den, jeg vil lave i morgen. Opskriften på dejen til låget finder du her.

Husk at beregne tid til, at dejen kan hvile i køleskabet en times tid, før du ruller den ud. Lav dejen, når du har sat gryderetten over.

Uanset, hvilken version du vælger, er Guinness-gryde festmad, der passer perfekt til Saint Patrick’s Day, som vi gerne vil fejre, selvom vi slet ikke er af irsk herkomst. Det er de fleste af de amerikanere, der fejrer Saint Patrick’s Day heller ikke, selvom der i USA er der rigtig mange, der er af irsk afstamning. De er efterkommere af de mange, der udvandrede fra sult og nød, dengang i midten af 1800 tallet, hvor kartoffelhøsten slog fejl i flere år i træk med hungersnød, sygdom og død til følge.

Nu er de amerikanske irere nok næsten mere irske end irerne i Irland. Og de fester virkelig igennem på Saint Patrick’s Day.

Vi er klar til at feste med på vores mere stilfærdige coronarestriktions-facon. Men der skal Guinness i glasset, og der skal irsk folkemusik i højttalerne. Og vi vil nok komme til at snakke en hel del om den aften i Nashville…

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: