Sparetips til haven

Haven kan godt komme til at koste en del. Jeg tænker ikke på nye stier, orangerier og større omlægninger. Bare dagligdagen, hvor man falder for planter her og der og hele tiden. Det er min store ‘bruge penge’ svaghed. Det gør ligesom ikke så meget, hvis det er blomster.

Men skal der spares, og det skal der, må man tænke kreativt.

Der er bare ét problem med at opfordre til, at man sparer i haven. Vi kender jo så mange, der lever af at lave og sælge planter, ting til haven og skønne buketter. Det bliver vildt dyrt at producere planter nu på grund af de stigende energipriser. Planterne bliver nødvendigvis dyrere, og også i den allerede hårdt trængte gartneribranche kan man forudse meget dårlige tider. Skulle der derfor være lidt lommepenge i overskud, vil jeg – som altid – nok bruge dem på planter og blomster. Bare lige knap så mange, som jeg har lyst til – og helt sikkert: altid danske planter.

Min første ide er at satse på stauder. De kan deles og blive til flere, og der sparer du formuer på frø og sommerblomster. Stauder vokser også fint i krukker.

Krukker i Claus Dalbys have.

Jeg har købt lidt frø i år. Det var før Ukraine. Før verden gik helt af lave, og dengang man troede, alting ville blive ved med at være normalt. Næste år vil de frø, jeg skal så, være frø, jeg selv har høstet eller byttet mig til.

For bytteøkonomi er også sund økonomi. Plantemarkeder er en god måde at få nyt i haven til en fornuftig pris, og samtidig kan du selv komme af med de ekstra planter, du har fået ud af at dele dine stauder.

Og når det gælder krukker og havepynt… suk… endnu en svaghed. Men prøv at se, hvad du allerede har i huset. Der er sikkert noget derude, og ellers kan man bruge skåle og fade indefra til vand i haven og som fuglebade. Det tager de ikke skade af. Og til pynt og trædesten: brug sten, du har fundet på stranden (eller i landmandens stenbunke – mange landmænd er kun glade for at komme af med dem, for hver vinter presser nye op på marken).

Brug grene som plantestøtter og bønnestativer. De er gratis.

Det betyder altså ikke et totalt stop for have- eller pynteudgifterne. Jeg siger det bare. Det kan man ikke kræve af nogen. Jeg har faktisk allerede meldt mig til en pilefletaften hos Aase Hviid i næste uge. Men ingen mønt skal forlade matriklerne uden en vis omtanke. Heller ikke til blomster (øv…).

Har du flere kreative, gratis eller meget billige haveideer?

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Sparetips til haven”

 1. Helt personligt er der vist kun ét råd: Jeg skal købe mindre, og bruge hvad jeg har. Jeg bekender mig til dit råd: Alt skal købes med omtanke.
  God weekend.
  Kh Lisbeth

  Like

 2. Mine unge mennesker har været meget glade for min modvilje mod udsmidning af planter. Minilavendler i flisefugerne er blevet til tætte smukke hække andetsteds, lodden løvefod smider uplanlagte aflæggere rundt omkring, Geranium Rozanne bliver glad for deling i ny og næ, masser af afklip fra sommerfuglebuske gror videre på andre matrikler. Voksurtfrø glæder nye modtagere, skælhoved -som formerer sig som mælkebøtter hos mig- er viderebefordret som små planter. Rabarberne er delt -igen og igen- til stor fornøjelse hos mine voksne børn. Den -meget generøse- solstik (stikkelsbær+solbær) er blevet til talrige buske rundt om.
  Så er der jo også lidt historier forbundet med væksterne

  Like

  1. Jeg har det ligesådan med planter. De skal bare leve videre, og dem med en historie er bedst. Jeg overvejer helt seriøst at lave et lille plantesalg til sommer, hvor jeg potter de små frølinger op og sælger dem ved vejen.

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: