Onsdagstanker om servicecentre

Siden i mandags har jeg haft en ulmende hovedpine på grund af rent frustrationsraseri. Jeg har været i kløerne på et servicecenter. Et fælleskommunalt kontaktcenter.

Det startede alt sammen med, at jeg skulle scanne mit pas for at få ændret NemID til MinID. Simpelt.

App’en ville bare ikke acceptere mit pas. Jeg sagde grimme ord, husbonden kiggede på mit pas og fortalte mig, at det altså var udløbet den 11. oktober. OK så. Det forklarede jo, hvorfor systemet ikke ville acceptere det.

Planen er en tur til Flensborg igen på min fødselsdag i næste uge.

Og det går ikke uden pas. Derfor hurtigt afsted til biblioteket i Galten med ærinde omkring Tinas Fotostudie, for at få taget et billede. Nå – Tina havde efterårsferie. Fred være med det. Der var bare ikke andre steder i Galten, hvor man kunne få taget et billede. Hvad så?

Hjem igen. På nettet. Undersøge muligheder. Aha! Man kan få forlænget sit pas med et stempel i Borgerservice. Det kunne redde turen. Afsted igen.

Det vidste medarbejderen på biblioteket bare ikke noget om. Hun mente, jeg skulle til Skanderborg eller (oh rædsel) ind til Dokk1, hvor man parkerer i en elevator, der sluger ens bil. Det turde jeg ikke. (Måske ville min gamle dieselbil blive skrottet dernede i jordens dyb, og en elbil med en grøn smiley på bagklappen og ingen plads til et dobbelt hundebur ville dukke ud af elevatoren i stedet for.)

Sidst jeg var i kontakt med Borgerservice, var det for at få et internationalt kørekort. Det fik jeg på Åby Bibliotek, hvor man kan parkere på en helt almindelig parkeringsplads. Meget tryggere. Klog af skade ville jeg dog lige ringe til biblioteket først. Hmmm, samme nummer til alle kommunens biblioteker? Urovækkende. Og ja. Selvfølgelig var det det, der skete. Jeg endte i et fælles ‘servicecenter’.

Kan man få forlænget sit pas på Åby Bibliotek, spurgte jeg. Svaret var, at jeg skulle bestille en tid. Hvordan gør man det, spurgte jeg. Du skal bestille et nyt pas, sagde hun. Jamen, der står her i reglerne for pas, at man kan få det forlænget?, spurgte jeg, stadig nogenlunde høfligt.

‘Du skal bestille en tid først.’

‘Jamen, hvordan gør man så det?’

‘Ved at bestille et nyt pas.’

‘Jamen, jeg vil jo bare have det forlænget.’

Nu blev Fru Service vred. ‘Du skal bestille et nyt pas! Vi ved jo godt, at når du kommer hjem fra din udlandsrejse, glemmer du alt om at få et nyt pas, derfor SKAL du bestille et nyt pas. Du går ind på…’

Var der nogen, der sagde ‘nedladende’??? Derpå fulgte en lang forklaring, og hun ville ikke høre på, at jeg allerede havde været inde på den pasbestillingsformular, og at jeg ikke ville bestille et nyt pas nu – bare have en forlængelse af det gamle og vide, om det kunne lade sig gøre på Åby.

Der var ikke noget at gøre. Hun ville ikke svare på mit spørgsmål, gentog bare sig selv og afsluttede samtalen med ‘… og hvis du ikke kan finde ud af det, skal du ringe, så jeg kan forklare dig det hele igen.’ Tak for kaffe. Hun havde ikke forklaret mig spor af det, jeg ville vide.

Jeg endte med at få en tid hos Borgerservice på Åby Bibliotek ved at bestille et nyt pas. Nu var det ubesvarede spørgsmål kun, om jeg kunne få den forlængelse? Det vidste jeg nemlig stadig ikke, men nu havde jeg da en tid.

I dag har jeg været på Åby Bibliotek, hvor jeg helt uden problemer fik et forlængende stempel i mit gamle pas

og fik bestilt et nyt, som jeg kan hente, når jeg får en SMS om, at det er klar. Ingen problemer der. Men det var jo også et rigtigt menneske, jeg snakkede med på biblioteket. Ikke et fælleskommunalt kontaktcenter.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

12 kommentarer til “Onsdagstanker om servicecentre”

 1. Det er, hvad jeg plejer at kalde, at blive trådt ihjel af gæs: langsomt og pinefuldt.
  Det er mærkeligt, at den oplevelse ikke vejer tungere i myndighedernes vurdering af systemernes succes.
  Frustration og tidspilde gør ikke noget godt for nogen. Fint, at du fik løst det akutte problem.
  God tur til Flensborg og tillykke med fødselsdagen

  Like

  1. Tak, Susanne. Jeg glæder mig også, for denne gang skal vi altså se Istedløven.
   Ja, trådt ihjel af gæs er et rigtig godt udtryk. Brugerne gælder ikke rigtigt i offentlige systemer. Vi bliver kaldt ‘borgere’ – en homogen masse, og så er alt tilladt. Borgerne skal rette ind og vise samfundssind, skal de så.

   Like

 2. Den slags kan også i DEN grad bringe mit pis i kog. Det skal være så smart, digitalt og tidsbesparende alt sammen. Det, man lige glemmer i ligningen, er at nok sparer kommunen/staten tid, men vi alle sammen bruger mindst tre gange så lang tid på at vente i kø, køre langt væk, læse hjjmmesider i det uendelige osv. osv. Jeg vivler stort på den samfundsøkonimiske gevinst af hele det her cirkus.
  Jeg skrev faktisk en lignende omgang brok for et par år siden.
  Og så er jeg stået lidt af, og har ikke (og vil ikke have) nogen smartPhone, så jeg frygter for, når Ikke-spor-NemID udgår, hvor længe jeg så mon skal sidde i først telefonkø og siden analog kø på vores rådhus.
  Helt til start fik dit billede mig til at grine – jeg troede du havde erstattet ID med BS for at fortælle din mening om NemID 🙂

  Like

  1. Det var skam et helt autentisk billede. Nu hedder det NemBS. Hmmm – normalt står BS nu for BullShit og ikke for BorgerService, men det er der nok nogen, der har glemt at fortælle dem 😀
   Jeg kan nu ikke forstå, at du ikke vil have en smartphone. Jeg er så glad for min og tager faktisk alle mine billeder med den. Det er en Samsung A71, og kameraet i den er virkelig godt 🙂

   Like

   1. Ja, det er der jo nok nogen, der ikke har fortalt dem 😉 Det er bare lidt komisk.
    Smartphone, nej tak af (mindst) to grunde. 1. Jeg er fummelfingret. Jeg smider min telefon på gulvet mindst en gang om ugen. Min gamle mobil går fra hinanden,, jeg samler op, sætter sammen og fortsætter efter at have stillet datoen. 2. Jeg vil ikke kunne gå på nettet og al den slags andre steder end hjemme på min computer. Jeg lever så vidt muligt analogt. Det virker, hvergang og uden strøm 🙂 Mit kamera tager mine billeder – og det er godt! (har lige fået et nyt i fødselsdagsgave.)

    Like

   2. Sådan har man det jo så forskelligt. Jeg lever så digitalt som muligt. Googler, når der er noget, jeg ikke ved, lader Fru Google hjælpe mig med at finde vej, tager billeder, svarer på mails i de fleste vågne timer – og jeg snakker endda også i telefonen. Og det stresser mig ikke. Tværtimod.
    Vi har da heldigvis (stadig) lov til at være forskellige 🙂

    Like

 3. Her hos os tager de billeder på Borgerservicen til både Pas og drivert licensen og det koster it nøjt

  Like

 4. Åh, hvor jeg forstår dig. Alt er så smart og vi kan alting, men når det kommer til stykket, er det hele bare blevet mere besværligt. Man skal have god tålmodighed.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: