Modne æbler falder…

I en af de nyere efterårssalmer, Nu står der skum fra bølgetop, finder man det vers, der for mig mest af alt gengiver følelsen af efterår. Efterår som lige nu, hvor disen stiger fra engen,

hvor der ligger våde, brune, gule og orange blade på græsset, og der høres bump fra æbletræerne i den stille morgen.

Det vers lyder sådan her:
Nu haster skyerne forbi,
og modne æbler falder i
oktobermørke haver.
Gud lukker årets gyldne ring,
og sindet samler sig omkring
de lyse nætters gaver.

Det er sådan en smuk salme, og lade ‘skyerne forbi’ rime med ‘æbler falder i’ er intet mindre end genialt. Mens man går derude og føler sig helt poetisk af at bade i ord, rytmer og melodi, kan man godt være lidt lavpraktisk og tage nogle æbler med ind til aftensmaden – eller til en kage. For det er nemlig nu, de modne æbler falder i oktobermørke haver.

Jeg har fundet mine opskrifter med æbler frem igen. I går lavede vi en curry med hakket oksekød, kokosmælk, karry, spidskommen og chili, og masser af grøntsager og æbler i tern. Jeg fik ikke taget billeder, og en nøjagtig opskrift er nok også svær at at gengive. Du kan sagtens gøre det efter ud fra det, jeg har skrevet her, hvis du har lyst.

Æbler er nemlig til meget mere end kager, og mangler du ideer til, hvad du dog skal stille op med naturens overflod af æbler lige nu, kan jeg anbefale dig at kigge ind i den lille samling af retter med æbler.

Æbler og kylling, æbler og gris, æbler til alt muligt. Selvfølgelig er der også opskrifter på kager med æbler. Alt andet ville da være det rene kætteri. Og jeg har lige opdateret indlægget med kagen fra i går.

Du tænker måske, at du ikke har plads til æbletræer i din have? Så kig ind på Lisbeths Haveblog i dag, hvor hun viser de sødeste søjleæbletræer. Dem har jeg endda set vokse i baljer på altaner. Det kan lade sig gøre at have æbler på meget lidt plads.

Til slut endnu et billede fra den fortryllede morgen i engen.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Modne æbler falder…”

 1. Hvor er verset en utroligt smukt poetisk beskrivelse af efteråret – jeg elsker den slags. Og rimet er intet mindre end genialt – JEG havde i hvert fald aldrig tænkt på noget, der bare ligner.
  Jeg har lige købt (mange) koteletter (på tilbud – man skal ikke gå af vejen for en god handel), og har kigget i dine mange dejlige æbleopskrifter. Koteletter med æbler og peberrod er vist det, jeg skal prøve i aften 🙂
  Jeg har nemlig stadig lidt æbler tilbage derude på det ene søjleæbletræ (tak for link).
  God tirsdag til dig også. Kh Lisbeth

  Like

  1. Jeg er også helt vild med den salme. Den er så poetisk, at den rører noget helt inde i hjertet – samtidig med de underfundige rim.
   Med mange koteletter, kan du også prøve den med æbler og karry en dag – det er ægte retro-mad, der smager af 70erne – på den gode måde 🙂 Opskriften er godt nok med schnitzel, men det skal da ikke stoppe nogen fra at lave den med koteletter, vel?
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: