Målepinde i november

November er den sidste efterårsmåned på kanten mellem efterår og vinter. November er stilletid. Den er morgentåge, mørke morgener og regn. Den er mørke aftener, ugleskrig og mere regn. Af og til krydret med lidt blæst.

November er våde blade i dynger, som det er for mørkt til at se at feje væk, når man kommer hjem fra arbejde. Derfor jokker man i dem igen næste morgen og tænker: I weekenden…

Men det er også den måned, hvor vi lige så stille begynder at vinterpynte haven og trappestenen og sætte lyskæder op derude. Skabe lys i det næsten uigennemtrængelige novembermørke.

Købe kalenderlyset. Planlægge adventskransen.

Tage til arrangementer og weekendåbent spændende steder. Her hos Aase Hviid Design i weekenden.

November er planlægningsfasen. Det er først i næste måned, det rigtigt går løs. Derfor er det en måned uden de større begivenheder. Bortset fra Mortens Aften, hvor der bliver stegt ænder til den store guldmedalje over hele landet.

Mortens Aften vi jeg nu gerne lavet noget andet med and end den traditionelle juleand, som vi jo skal have til jul. For et par år siden lavede vi de her langtidsstegte andelår med appelsin, ingefær og portvin. I år vil jeg finde på noget nyt, tror jeg – jeg ved bare ikke endnu, hvad det skal være. Det er jo også først på søndag…

Var vi amerikanere, ville Thanksgiving fylde meget i november. Det er vi ikke, men vi har da taget Black Friday til os med stor glæde. Måske ville det være klædeligt også at tage dagen før, der handler om taknemmelighed, med i købet? Jeg synes, det er en smuk skik at tænke over – og fortælle om – alt det, man har at være taknemmelig for i livet, for det er såmænd slet ikke så lidt, når det kommer til stykket.

Jeg kan faktisk godt lide november. Jeg kan godt lide dens hverdage og hverdagsaftenerne med lys i stagerne, sovende hunde i sofaen, varm te i kopperne og gode bøger på skødet. I år ser det faktisk også ud til, at der kommer en weekend eller to, hvor vi ikke skal nogen steder. Dem vil jeg nyde, for jeg vil prøve at få tid til at mærke roen før decembers hvirvelstrøm af aktiviteter og festligheder.

God onsdag – og i det hele taget: God november!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Målepinde i november”

 1. Smukt indlæg.
  For mig er det lyset, der er typisk november. Det der helt specielle dæmpede lys, hvor det er stille med fugt i luften, så alt driver af melankoli og eftertænksomhed. Dejlig måned.
  Mortensaften skal vi have ‘dine’ langtidsstegte lår. Vi er vilde med dem. Din opskrift altså.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det er netop den der melankoli og eftertænksomhed – våde blade på græsset og vejen, sløret lys, dryppen fra træerne… Det rører ved noget langt inde i den sortbrogede sjæl.
   Kh,Karen

   Like

 2. Det er noget rart over lidt stille før det går løs ,men i år bliver det ikke så meget hos mig.
  Jeg skal flytte midt i december i ny lejlighed og glæder mig så meget. Så jeg vil nyde at børn og venner holder meget af jul og glæde mig til at deltage der.
  Så får mig er de næste måneder fyldt med travlhed og glæde over alt det der venter.

  Like

  1. Hvor dejligt 🙂 og sikke en god lejlighed til at få ryddet op i bund. Det kan godt være lidt vemodigt at pakke ned, men når man flytter til et sted, hvor man glæder sig til at bo, bliver det en fornøjelse at pakke ud og indrette i de nye rammer. Rigtig god fornøjelse!

   Like

Der er lukket for kommentarer.