Vildtgryde: rådyrbov i klassisk vildtsovs

Det er sjældent tilfældigt, at noget bliver en klassiker. Der er som regel rigtig gode grunde til det. Den gode vildtsovs, smagt til med Danablu og ribsgele, er lige præcis sådan en klassiker.

Normalt laver man den til stegt dyrekød, men i en gryderet med rådyrbov er den mindst lige så god.

Billede5

Du skal bruge:
1 rådyrbov
1/2 pakke bacon
1 hakket løg
2-3 spsk ribsgele
1-2 spsk blå ost
1,5 dl fløde
Salt og peber
Vand
Et dryp sovsekulør og måske lidt ekstra fedstof til bruning

Rådyrbov er lidt besværlig. Kødet er lækkert, men der er mange sener, man skal fjerne først.

Billede3

Det kan man jo ikke bebrejde rådyret, for senerne er jo det, der holder kræet sammen, ikke? Og arbejdet er umagen værd. Brug en spids og skarp kniv, og sæt lidt god musik på, så går det let nok.

Så start med at fjerne senerne og skære kødet i tern. Der blev 400 gram reelt kød ud af vores rådyrbov.

Billede4

Så skal der steges bacon. Klip bacon i tern og steg fedtet af dem. Kom dem over i en gryde, steg løgene klare i baconfedtet og så over i gryden med dem.

Brun også kødet i baconfedtet – er der ikke nok, må du tage lidt smør til hjælp. Gør det i flere portioner, så det steger og ikke koger.

Kom de brunede kødtern i gryden og hæld vand ved, så det dækker. Lad kødet simre mørt. Afhængigt af dyret tager det halvanden til to timer. Tilsæt mere vand undervejs, hvis gryden er ved at koge tør.

Når kødet er klar, skummer du fedt af, putter ost, gele og fløde i retten og koger den godt igennem. Smag til – måske skal der mere i af enten ost, gele eller salt og peber.

Spis kartoffelmos til retten – meget gerne kartoffelmos med kål og citron. Den har en dejlig frisk smag, der passer godt til.

Og om det så smager godt altsammen? Tja, skålene blev tømt – helt tømt. Vi var fire, der var glade og mætte.

Billede6

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Vildtgryde: rådyrbov i klassisk vildtsovs”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: