Rådyr i gryde og kartoffelmos med kål og citron

Alle gryderetter ligner hinanden lidt. Hvadenten det er okse, svin eller vildt. Men de smager forskelligt. Nogle er fantastiske, andre er fantastisk kedelige. Den her er i kategorien ‘fantastisk god’. Mørt mørkt kød i en krydret sovs, fyldt med grøntsager, og frisk og let kartoffelmos med hvidkål og citronskal.

Billede3

Man skal bruge:
Ca. 600-700 g afpudset rådyrbov
1/2 pakke bacon
2 gulerødder i små tern
Ca. 150 g selleri i små tern
1 stort løg – også i tern
2 fed hakket hvidløg
2-3 laurbærblade
15 let gokkede enebær og 15 let gokkede peberkorn
1,5 dl rødvin
Vand, salt

Rådyrbov er lang tid om at blive mør. Og den er fyldt med sener, så det mest fornuftige er at tage sig tid til at fjerne senerne og skære kødet i tern til en gryderet.

Billede1

Svits bacon i en stegegryde, svits kødet og til sidst grøntsagerne. Gok enebærrene og peberkornene let og put dem i gryden sammen med laurbærbladene. Hæld vinen ved og hæld vand ved, så kødet er dækket. Bring det hele i kog og skum af. Skru ned, så det kun lige simrer, og lad det stå, til det er mørt. Det tager godt to timer – afhængigt af kødet. Det betyder nemlig noget, om det er et ungt eller et ældre dyr, om det var stort eller lille – og om kødet har hængt længe nok.

Spæd til med vand, hvis gryden er ved at koge tør. Når kødet er mørt, koger man væden ind til ‘sovsetykkelse’ og smager til med salt.

Opskriften på kartoffelmosen finder du her.

Når der er cirka en halv time, til gryderetten er færdig, stiller man fadet med mos ind i ovnen og gratinerer det, til mosen bliver lysebrun på toppen og varm helt igennem.

Sådan – spisetid. Lækker lørdagsmad her på grænsen mellem vinter og forår.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Rådyr i gryde og kartoffelmos med kål og citron”

 1. Spændende version med citron og hvidkål; den har jeg endnu til gode. Jeg har haft grønkål og alle mulige rodfrugter undtagen rødbeder i. Så jeg må hellere hoppe ud i dit forslag en dag.

  Like

 2. Mor´n i Shivholme!
  Ja,Vildt er jo lækker lækker,men desværre ikke så nemt at få fat i,medmindre man er indehaver af en Bøsse og et dertil hørende Jagttegn.men er jeg så heldig, at der tilbyder sig en købemulighed,så kommer muldvarpeskindet frem,
  Go`Mandagsdag

  Like

   1. Jeg kan jo også tage en fjer,kildre en gris/ko/ged i r… med den, så den bliver helt vildt O:)

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: