Langtidsstegt nakkekam med æbler – og sprød svær

Æbler og gris – en blanding, der går helt tilbage til vikingetiden – og måske endda før. Den holder endnu. Der er jo som regel en grund til, at noget bliver en klassiker. Æblernes blanding af sødme og syre passer perfekt til svinekød, og krydrer man med lidt enebær og hel allehånde, får man et måltid, der er en vikingekonge værdigt.

Billede2

Der går 5 timer, fra man starter, til maden er på bordet – så er du advaret og kan begynde i tide. Kun meget lidt af den tid er reel arbejdstid – det laver næsten sig selv, så der er ikke noget at blive bekymret for.

Man skal bruge:
1 stykke nakkekam på omkring 2 kg
4-5 æbler, skrællede og i store tern
1 stort rødløg – i tern
50 g bacontern
10 hele allehånde
10 enebær
2-3 laurbærblade
Salt, peber og vand.

Rids sværen – ned til kødet, men ikke i kødet. Gnid stegen med salt.

Læg æbletern, bacontern, rødløg og laurbærblade i bunden af et ovnfast fad. Gok allehånde og enebær let i  morteren for at slippe smagen fri. Drys dem over blandingen. Læg stegen ovenpå, hæld vand i fadet, så det dækker æblerne, og sæt det hele i en kold ovn. Stil ovnen på 150 grader – tænd (det kan man faktisk godt komme til at glemme…) og lad stegen stå og hygge sig i godt 4 timer. Tag den ud og mærk efter – den skulle gerne være smeltende mør nu.

Billede1

Skær sværen af stegen og fjern det tykke stykke flomme, der sidder under nakkestegens svær. Det er glimrende til at holde få stegens fugtighed, men er ikke et fødeemne. Pak stegen ind i folie og lad den trække, til resten er færdigt.

Hæld stegesky med æbler og det hele over i en kasserolle. Skum grundigt af for fedt.

Læg sværen tilbage i fadet, smør den med lidt af fedtet og sæt det ind i ovnen på grill og varmluft – snart bobler sværen op og bliver sprød.

Pisk lidt i stegeskyen med et piskeris, smag til med salt og peber – så der der sovs. Og æblerne jævner sovsen, så det behøver du ikke engang at tænke på.

Smeltende mørt kød, knasende sprød svær og krydret æblesovs med duft og smag.

Billede4

Vi fik små, halve, bagte kartofler til og en lækker bønnesalat – gule og grønne bønner fra haven, gulerod i skiver, rødløg og rød peber i en let olie/eddikedressing.

Billede3

Vores stykke nakkekam var med svær. Er dit stykke ikke med svær, så lad være  med at skære baconskiverne i tern – læg dem over stegen som til forloren hare i stedet for.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Langtidsstegt nakkekam med æbler – og sprød svær”

Der er lukket for kommentarer.