Forloren andepate – elegant nippemad

Nej, der er ikke mere and. Og andeleveren blev spist juleaftensdag. Så en ande(lever)pate kan vi ikke svinge os op til. Men noget, der smager meget i den retning – en let pate, der vil gøre sig godt som elegant og lækker nippemad, når nytårsgæsterne kommer – det kan klares med kyllingelever og en god spiseskefuld andefedt. Andefedt og en sjat portvin.

Billede8

Man skal bruge:

1 stor spsk andefedt
150 g kyllingelever
1 lille – meget lille – hakket løg
1/2 dl portvin
1/2 dl vand

En kvist rosmarin
1 tsk koncentreret tomatpure
Salt og peber.

Billede5

Smelt fedtet og steg leveren i det. Hak lidt i det med grydeskeen undervejs. Tilsæt en kvist rosmarin, 1/2 dl portvin og 1/2 dl vand. Lad det koge lidt ind. Når leveren er gennemstegt, skal det hele en tur i lynhakkeren. Lad det køre til en blød masse – tilsæt eventuelt en sjat portvin mere, mens du blender, hvis blandingen er blevet for tør til at blive rigtig blød. For det skal den være – fløjlsblød.

Smag pateen til med salt, peber og tomatpure og spis den lunken eller kold på små stykker ristet brød. Til gæster kan de pyntes med de der flotte kæmpekapers, en halv cornichon eller lignende. Jeg har brugt syltet græskar og syltede chilier på billedet. Brug, hvad du har.

Billede7

En dejlig måde at bruge lidt af juleresterne. For portvin er vel også en slags julerest, der skal bruges op, ikke? Jeg tror ikke, den kan holde sig så længe? Måske skulle man tage et lille ‘sidst på eftermiddagen’ glas, mens det mørkner, og de sidste lys i adventskransen brænder ud? De er jo – strengt taget – også en julerest.

Billede1

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Forloren andepate – elegant nippemad”

 1. Mojn
  Lyder da lækkert,og når den er sååååå flølsblød må den da kunne spise af dem med forlorne Tænder 8)
  det er da godt den ikke skal spises i Tyskerlandet for der kan de jo ikke finde den
  8|
  Go´Mandagsdag

  Like

   1. nøøøøh men eine verlorene Entenpatë er jo verloren. da beisst die Maus keinen Faden ab
    Oh ja den danske Schpro er schwera Schpro iser nor den Orbo ligger på oveste Hulle

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: