Apple Crumble – smuldredej igen, men…

Hvorfor tage den gamle traver op igen? Frugtkage med smuldredej? Og så med gamle, runkne æbler? Uoriginalt.

Ja. Uoriginalt – uden pynt og glimmer – men med den dejligste koncentererede smag af bagte æbler under et sprødt og sødt låg.

Billede4

I går kom Bondemanden ind med en skat, han havde fundet ude i fyrrummet. En skål med æbler.

Billede1

Resterne af årets høst af Belle de Boskoop, der havde stået glemt derude i det frostfri, men kolde fyrrum i den gamle stald. De var noget runkne. Men koncentrerede. Stille og roligt havde de stået derude, mens tiden arbejdede for dem. For nok var huden  blevet runken, men æblesmag og sødme var blevet intens.

‘Æblekage’, sagde Bondemanden. ‘Æblekage.’

Og så gik vi i gang – du kan lige nå det til eftermiddagskaffen, hvis du har æbler på lager.

Smør et fad med smør. Skræl æblerne og skær dem i stykker og læg dem i fadet. Drys dem med lidt (kanel)sukker (jeg havde lidt kanelsukker stående i et glas fra jul). Drys med smuldredej på toppen.

Billede3

Ingredienserne til smuldredejen er få:

35 g hvedemel
35 g havregryn
70 g (rør)sukker
70 g koldt smør

Altså lige dele ‘mel’, sukker og smør. Put det hele i en blender – jeg bruger hakkeglasset, der hører til stavblenderen – og kør til en fintgrynet masse.

Billede2

Sæt fadet i en kold ovn, sæt ovnen på 200 og bag, til æblerne er bagt, og toppen er lysebrun. Det tager en tre kvarters tid.

En time senere kunne vi sætte os med et dampende krus te og vores Apple Crumble, som den kage hedder på engelsk. Med en generøs klat cremefraiche til.

Billede5

Uoriginalt? Ja måske, men dejligt.

God søndag!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: