Tykkam – den gammeldags oksesteg. Den, der skal steges langsomt i gryde, til den bliver mør og lækker. Krydret med enebær for skarphed, hyldeblomstsaft for krydret sødme, lidt bacon for det røgede, laurbærblade og peberkorn – og med tilbehør fra haven.
Dansk mad, når det er bedst. Og mad til årstiden, hvor den bidende vind garneret med små, spidse snefnug giver røde kinder og dryppende næser. På den her tid trænger vi til et skud c-vitaminer, og vi trænger til farver til at modvirke den grå himmel og de sorte træer.
Grønt og orange. Hyben og porrer. I eftersommeren plukkede og rensede jeg en masse hyben, der blev frosset ned i poser med cirka 300 gram i hver.
Nu er det tid til at tø dem op og få glæde af smagen, farven og c-vitaminerne. Tilberedningen er enkel. De skal bare steges for lavt blus i lidt smør sammen med porreringe, til begge dele er møre, og så skal de have et drys salt og peber. Intet mystisk i det.
Til stegen skal man bruge følgende ingredienser (jeg har lige fået at vide, at man skal skrive ‘ingredienser’ i en opskrift, hvis søgemaskinerne skal kunne finde den):
1 stykke tykkam på ca. 1 kilo
1/2 pakke bacon i tern
2 laurbærblade
10 enebær – let gokket i morteren
10 peberkorn – også let gokkede
1/2 dl hyldeblomstkoncentrat
Vand og
Salt og peber
Steg baconternene i en stegegryde og brun derefter stegen på alle sider i det fedt, der smeltede af ternene. Tilsæt hyldeblomstkoncentrat, enebær, peberkorn og laurbærblade og hæld vand ved, så det står et par centimeter op om stegen. Læg låg på og lad det simre for lavt blus, til det er mørt – cirka halvanden time, men mærk efter med en strikkepind. Hæld lidt mere vand ved, hvis det er ved at koge tørt. Stegeskyen skal bruges til sovsen.
Når stegen er mør, skal den tages op og hvile på et bræt, så den kan samle sig, før den skal skæres. Imens kan man skumme fedtet af stegeskyen, jævne den med maizena og smage den til med salt. Spis med kogte kartofler og hyben-porreblandingen.
Tip: Brug også lidt af kartoffelvandet til sovsen.
God torsdag.
Tak for inspirationen med hyben. Indtil nu har jeg kun brugt dem til en hyben-æble marmelade. Så nu ved jeg, hvad jeg skal lave på en dejlig varm sensommerdag i 2013 – åhh, hvor jeg længes efter lys og varme, summende insekter og dejlige stunder med høsten i drivhus og have. Min små chiliplanter står allerede grønne med små fine blade i vindueskarmen – Indian Cobra, Sivri, Jalapeno, Monkeyface, Romainen Gallo og et par små Praire Fire til de smukke sommerkrukker. Hvordan går det med dine chiliplanter?
Venligst Birte
LikeLike
Ja, nu hvor lyset kommer tilbage, bliver man mere og mere utålmodig. Heldigvis er der da forspiringen, der kan holde modet oppe:-) Mine chilier står også fint. De er ved at få deres første bladpar, og spirerne ser vildt forskellige ud i størrelse og farve. Jeg har sået Jalapeno og så frø fra min svigerindes chilier, som jeg håber på spændende krydsninger fra.
I weekenden vil jeg bestille flere frø fra kerneliv.dk – de er så fornuftige i pris.
vh/Karen
LikeLike