Culottesteg – hvordan skal den skæres?

En kalveculotte er en lille lækker steg. Man skal bare lige have styr på, hvordan den skal skæres, for det kan godt drille lidt, at fibrene går to veje i en culotte. Hvis man skærer på langs af fibrene og ikke på tværs, kan man sidde der og tygge endnu til jul.

Billede1

Mit trick er at vende stegen om og se på undersiden, hvad vej fibrene går. Så ridser jeg stegen ovenpå i skærelinjer, så jeg kan se, hvad vej, jeg skal skære, når den er færdig.

Den skal steges på ‘den sædvanlige’ måde. Brunes på 225 grader i et kvarter, hvorefter varmen skrues ned til 160 grader (det er nu, du skal hælde et glas vand ved, hvis du vil lave sovs). Så skal den bare stå, til kernetemperaturen er, som man vil have den. Ca. 60-62 grader betyder rød-rosa. Tag stegen ud og lad den hvile i 15 til 20 minutter, før du skærer den. Så får den tid til at sætte sig, og saften løber ikke af den, når du skærer den.

Billede2

Vi lavede sellerifritter og mos med græskar og sprøde græskarkerner til – og så havde jeg lagt de to halvdele af et overskåret helt hvidløg med skærefladen nedad i fadet til stegen. De smager nemlig vanvittigt godt sammen med kødet sådan nogle bagte hvidløg. Hvis man laver sovs til, er bagte hvidløg også gode at piske ud i sovsen – de både jævner og giver smag.

Derude er sneen ved at se lidt slidt ud.

Billede3

Et nyt lag ville være velkomment – især, når de siger, det alligevel skal være frostvejr hele ugen. Så kan man da ligeså godt have noget pænt at kigge på, ikke?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Culottesteg – hvordan skal den skæres?”

  1. Det fif med at vende stegen om, kan du tjene penge på. Det kendte jeg gamle rotte ikke. Jeg har lært at skære fra spidsen og så vende stegen og skære det sidste stykke på den anden led. Min svigersøn har desværre ikke lært, at man skal skære på tværs af fibrene, så han skærer ofte kalkunbrystet på den forkerte led og selv store dyr, han parterede. Han blev lidt mopset første gang, der var én (mig!), der turde fortælle ham det. Han var jo trods alt jægeren af os to, right!!! Nu har min datter forlangt, at de bliver skåret op på slagteriet, hvilket alle har fået stor glæde (og mørt kød) ud af.

    Like

    1. Hehe – i så fald er det en god ide at lade slagteriet om det. Lange kødtrevler er en rigtig skidt ting, og på en lille kalveculotte kan det være svært at se, hvilket af de tre hjørner, der er spidsen. Det er lettere at se på en stor okseculotte.

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: